понеделник, май 6, 2024

Три завода отварят врати в Перник, изгражда се нова индустриална зона

Date:

Сподели новината.

Кметът на Община Перник Вяра Церовска и изпълнителният директор на “Национална компания индустриални зони” ЕАД Антоанета Иванова – Барес подписаха меморандум за съвместни действия свързани с изграждането на индустриална зона на територията на кв.”Караманица”, гр.Перник.

“Община Перник има обявени 346 261 кв.м като индустриална зона. В момента те не са в добро състояние, до тях обаче е изграден удобен достъп. Смисълът на този меморандум е да може тази територия да се урегулира със самостоятелни терени, до които има добри пътища, електроснабдяване, възможност за вода и газифициране. Тези терени да бъдат дадени на инвеститори, които имат желание да развият своя бизнес, за да може в Перник да има повече работни места, по-голям обмен, търговия и развитие за региона”, сподели кметът Вяра Церовска.
По думите й Община Перник е едно изключително удобно и комуникативно място. Инфраструктурата дава предпоставка за бърз транспорт до София, Македония, Гърция и Сърбия.

“Ние се намираме на уникално място и възможностите трябва да бъдат използвани максимално. През 2020 г. ще бъде приключена и реконструкцията на ж.п. линията София – Перник – Радомир. Тя ще бъде двойна, всичко което имаме като даденост трябва да бъде ангажирано, за да може Перник да се развива и да бъде по-привлекателно място за инвестиции и за развитие”, уточни кметът и допълни, че Перник става част от голямото семейство , в което общините Бургас , Стара Загора, Русе ,Горна Оряховица и Божурище имат изградени работещи индустриални зони.

“Благодаря затова, че давате възможност на нашата държавна компания да разшири портфолиото си като прибави имоти, които са на територията на Община Перник и взаимно да си бъдем полезни. Ние ще можем да предлагаме на инвеститорите много повече терени и индустриални зони, а вие ще можете да се възползвате от нашата помощ, за да направим Перник един по-добър град за живеене”, коментира Антоанета Барес.

Въз основа на сключения меморандум за съвместно сътрудничество се предвижда да се организират работни срещи на експертно ниво между представители на община Перник и “Национална компания индустриални зони “ЕАД, които да дадат становища и предложения, както и да изготвят проекти на документи за учредяване на дружеството, в това число проекто-устав с уточнени компетентност на органите и всички обстоятелства, подлежащи на вписване, които да се внесат за разглеждане в Общински съвет Перник и съответните министерства.

Създаването на модерна индустриална зона е от значение за развитието на икономиката , съответно привличане на инвестиции в града и общината. За функционирането й е необходимо изграждане на подходяща инфраструктура , за което са необходими значителни финансови средства , с каквито към настоящия момент община Перник не разполага. В същото време стана ясно, че три фирми вече проявяват интерес за изграждане на мощности на територията на бъдещата зона.
Терените, които ще бъдат апортирани, представляват бивши промишлени зони в кв.”Караманица”, гр.Перник и са отредени към настоящия момент за “Индустрилна зона” по регулационния план на града, с площ за всички терени 346 261 кв. м.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...