петък, май 3, 2024

Кои са трите безпаметни запоя на Тато

Date:

Сподели новината.

Много легенди, вицове и разкази има за Тато. Те са от първо или второ лице. Истина или откровена творческа фикция, но е факт, че Тодор Живков е най-дългогодишният партиен и държавен ръководител в България. За вкусовите му предпочитания и за любимата баница е писано много. Много по-малко известно е например това, че Живков е издържал на пиене и само три пъти в живота си се е отрязал безпаметно. Поне така твърди самият той пред журналисти, докато е под домашен арест във вилата си на „Секвоя“ в Бояна.

Първият път на голямо пиянство бил преди 9 септември 1944-та. Тодор Живков разказва пред репортери на 85-ия си рожден ден: „Веднъж преди 9-и отиваме на имен ден на колега. Какво направихме там, та се напихме всичките, и до ден-днешен не си обяснявам“.

Бившият Първи признава и за друго пиянство. „Вторият път беше с Ворошилов. След Девети идва Ворошилов и даде вечеря на Политбюро. Аз бях тогава секретар на градския комитет и в качеството си на такъв бях поканен. Той водки разни беше донесъл и ни задължаваше да пием. То почна пиене. От начало до край се пиеше. Който не пие, го наказваше. Аз го гледах така и като не ме виждаше, изливах под масата. Обаче Ворошилов ме забеляза и ми даде водка във винена чаша. И се напих“, разказва Живков, пускайки характерния си смях.

Негови приближени твърдят, че той не се отпускал пред тях и дори се карал на тези, които залитат към чашката. Факт е, че никой от близкия кръг на бившия Първи не разказва в спомените си за негови пиянски изцепки. Но пък има свидетелства за това, че на Тато никак не му е било лесно с Никита Хрушчов, който много му помогнал да затвърди едноличната си власт. Живков се научил и винаги преди да се видят с Хрушчов, се наяждал стабилно, дори със сланина, така че да може да поеме огромните количества алкохол, които бил задължен да изпие със съветския другар.

Иначе Тодор Живков подробно разказва и за третия път, в който според него се е отпуснал да се напие. „Сакар планина. Обсъждаме проблеми как да създадем икономика за населението там по програмата „Странджа – Сакар“. И ходихме за кеклици. Аз за първи път ловувах кеклици. Изчисляваха, че 30 км сме преминали пеш. Трябваше набързо да обядваме и да ходим на една среща. И аз какво направих, та пих една чаша коняк и се напих. Качихме се на президиума и питам как ще протече срещата. Колцанов беше първи секретар на Бургас. Каза, че ще открият накратко, после ще ми дадат думата. Аз – пиян, гледам да печеля време и викам: „Слушай, ти по-дълго се спри на проблемите“. Той говори малко, но после взе думата местен другар и говори много, златни му уста, а аз доволен. Колцанов му праща бележка да спира, а аз викам: „Говори хубаво“. А Колцанов се ядосва: „Хубаво – глупости, глупости говори“.

„Човешко е и държавният глава да се напие. И не само три пъти“, намеква Живков, че и друг път му се е завъртала главата. При един такъв случай той започнал да се кара на Пенчо Кубадински, че се е провалил с раждаемостта. По онова време, през 70-те години, Кубадински отговарял за увеличаване на населението в България.

През 1970 г. у нас пристига на официално посещение външният министър на Индия Роа. Под въздействието на френския коняк Тодор Живков се отклонява от основната тема на разговорите и започва да критикува седящия до него Пенчо Кубадински, че се е провалил с децата. Тато говори, че ако у нас се раждаха толкова деца, както в Индия, България щеше да цъфне и да върже. Той съвсем не се съобразява с факта, че правителството на Индия налага изкуствени ограничения на раждаемостта и темата не е много уместна за дебат. Преводачът успява да се намеси навреме и да спаси от по-нататъшни упреци Пенчо Кубадински, докато индийският външен министър упорито пита за какво говори Живков.

Освен пиянските истории около живота на Живков се спекулира и с пет мръсни тайни. Най-много неизвестни се крият все още около това как е бил свален от власт и защо демокрацията в България започва по този порочен и до днес начин. Всеки, ходил на „Секвоя“ към 1994 г., знае, че особено болезнена за Живков беше темата за българската перестройка и връзката между него и Горбачов.

На 11 март 1985 г.  Горбачов става генерален секретар на ЦК на КПСС. Той се зарича, че ще промени комунизма из основи. Не само в СССР, но и във всички останали страни. При първата си визита в България Горбачов заявява: „Ще вървим заедно“. И всичко изглежда розово, но действителността беше различна. След всяко посещение в Москва Тодор Живков се завръщаше по-мрачен, а думите на съветския лидер – „Дружбата си е дружба, но нефтът е с пари“, малко или много обясняваха какво е положението. Постепенно Горбачов се дистанцира от Тодор Живков, който, от своя страна, е със самочувствието на доайен сред ръководителите в соцлагера.

За да покаже, че и в България се извършва преустройство на системата, Тодор Живков въвежда Юлския указ 56. Промяната трябва да обхване икономиката, администрацията и дори политиката. Впоследствие се разбира, че готвените промени са само за пред руснаците и всъщност нищо няма да се промени. На хартия се даваше право на хората да развиват частен бизнес, но действителността е съвсем различна – всичко се извършва под строгия контрол на държавата. Тодор Живков заявяваше по този повод, че държавата е собственик, а гражданинът – стопанин.
Тогава на сцената излиза, съвсем неслучайно, посланик Виктор Шарапов.

Генералът от КГБ е изпратен в България през 1988 г. със задачата да свали Тодор Живков от власт. Операцията трябва да е безкръвна и да изглежда, че превратът е доброволен. От Москва посочват за наследник Петър Младенов, а Андрей Луканов трябва да помага при организацията на заверата в Политбюро. От края на 1988 г. генерал Виктор Шарапов провежда няколко разговора с Тодор Живков, в които пряко иска оставката му, но социалистическият лидер твърдо отказва да я подаде с мотива, че все още няма подготвен кадър, който да наследи дейността му. Силно пресиран, след един от разговорите между двамата Живков все пак заявява, че е готов да подаде оставката си. На 4 ноември 1988 г. пред Политбюро споделя, че е готов да освободи заеманите длъжности. Впоследствие се оказва, че това е ловък ход на Живков да провери лоялността сред приближените си. Неговите поддръжници и врагове обаче се досещат за намеренията на партийния лидер и всички до един засвидетелстват своята лоялност. Даже коленопреклонно молят Живков да не напуска властта. Сред най-активните в молбите си са Андрей Луканов, Петър Младенов, Добри Джуров, Димитър Стоянов, Милко Балев и Йордан Йотов.

Следва една неочаквана и провокативна врътка. На 24 октомври 1989 г. външният министър, който е спряганият за наследник на поста на Тодор Живков – Петър Младенов, изненадващо подава своята оставка. От 1944 г. до този момент нито един министър не е хвърлял оставка. Младенов публикува открито писмо, чрез което обвинява Тодор Живков в авторитаризъм и го посочва за главен виновник за положението, в което се намира страната ни. Твърди се обаче, че това е сценарий, с който е запознат дори Тодор Живков. Има съмнения, че превратът е преминал без никакви усложнения, но просто е трябвало да се придаде героичен ореол на превратаджиите.

Както винаги, поне от най-новата ни история, за развитието на процесите своя ролята имат или нямат САЩ. Американците не стоят настрана от случващото се в България, но наблюдават отблизо какво става в държавата ни. С тази задача е натоварен посланикът Сол Полански. При всяка удобна възможност САЩ се намесва. Като например за погазването на човешките права, екологията и т.н. Американците дори успяват да се сдобият с писмото на Петър Младенов, в което той иска оставката на Тодор Живков. И до момента обаче отказват да разкрият кой им го е дал.

Източник: retro.bg

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...