събота, май 4, 2024

Кроношпан затваря врати в Бургас?

Date:

Сподели новината.

Един от най-големите бургаски заводи ще бъде затворен до 3-4 години. Производителят на дървесни плоскости Кроношпан ще насочи производството си само към новите мощности и инсталиции, които започват да се изграждат във Велико Търново.Когато там заводът е готов напълно, постепенно ще започне спирането на дейността в морския град.За подобно решение на управата на дружеството се коментира усилено в бизнес-средите. Кроношпан е един от най-големите работодатели в Бургас, като продукцията на завода се изнася в над 20 държави. Производството обаче изисква и колосални обеми от дървесина.

Преди два месеца управата на дружеството подписа договор за заем в размер на 100 млн. евро. Кредитът е осигурен от Уникредит Булбанк, Райфайзенбанк (България) и австрийската Raiffeisenbank Oberosterreich Aktiengesellschaft и е обезпечен със залог на предприятието. Средствата ще се използват за проекта във Велико Търново, където освен разширяване на производството компанията планира да изгради и мебелен клъстер за свои клиенти.

Дружеството започна и процедура за получаване на комплексно разрешително за допълнителните производствени мощности. Очаква се до няколко месеца новите линии да заработят.

Условия

От документите в Търговския регистър става ясно, че заемът е подписан в средата на март, но самият договор не е публикуван. Според решението на кипърското дружество Konikato Holdings, чрез което австрийската Kronospan притежава българското предприятие, “Кроношпан” е имала право да договори заем за 100 млн. евро с краен срок на погасяване 31 януари 2027 г. До 50 млн. евро от сумата ще бъде отпусната от Уникредит Булбанк, а по до 25 млн. евро са предвидени да бъдат осигурени от Райфайзенбанк България и австрийската банка. Изплащането трябва да започне в края на юли 2019 г. и да става на шестмесечни вноски. Лихвата е определена като 3- или 6-месечен Euribor с надбавка 1.95 пункта, която може да падне до 1.75 или да се увеличи до 2.05 пункта в зависимост от коефициентите на задлъжнялост на компанията. Като обезпечение се предлага залог върху търговското предприятие и ипотека върху имотите във Велико Търново. Справка в Имотния регистър показва, че “Кроношпан” вече е ипотекирала земята и сградите в града в полза на трите банки.

Производство и клиенти

Заемът ще бъде използван за проекта на “Кроношпан” във Велико Търново, потвърди изпълнителният директор на компанията Николай Банков за “Капитал”, но засега отказа повече подробности. Австрийската Kronospan стъпи в България преди повече от 20 години, когато купи бившия мебелен комбинат в Бургас, а през 2009 г. откри втори завод във Велико Търново. Преди няколко години компанията реши да разшири производството си там, а малко по-късно стана ясно, че планира и изграждането на клъстер, в който да привлече свои клиенти от мебелната индустрия. Подобен клъстер австрийският собственик има в Полша, където предлага на клиентите си халета под наем за производство, което им спестява логистични разходи. Целият проект във Велико Търново е на стойност 300 млн. лв., а за част от него миналата година компанията получи инвестиционен сертификат.

Нова инсталация

Наскоро “Кроношпан” подаде заявление за издаване на комплексно разрешително за новата инсталация в града. Тя включва линия за производство на плочи от дървесни частици (ПДЧ) и линия за производство на плочи от дървесни влакна (MDF), която на практика ще бъде първата в страната. Когато започна разширението си преди няколко години, компанията все още не беше взела решение в кой от двата града да изгради MDF линията, но в крайна сметка това е станало във Велико Търново. До няколко месеца “Кроношпан” очаква да получи комплексно разрешително и новата инсталация да заработи.

За 2016 г. “Кроношпан България” има 173 млн. лв. приходи, а заетите са около 400 души.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...