неделя, май 5, 2024

Икарусите се завърнаха в София

Date:

Сподели новината.

Виждали ли сте автобус от градски транспорт, произведен през 1965 г.? Ако не сте, вече може да видите негов прототип в изложбата „Модели градски транспорт“, организирана от трима ентусиасти и любители на този тип возила.

Дариан Георгиев, Ивайло Атамян и Георги Гармидолов изработват изцяло ръчно моделите на автобуси, тролеи и трамваи от близкото минало и на по-модерните им братя, които и днес можем да видим по столичните улици.
Дариан сподели пред репортер на Economic.bg, че правят всеки макет по точни чертежи от производителите. А когато такива няма…го правят ръчно, с рулетка. Той споделя за себе си, че е ентусиаст на тема градски транспорт, а целта – освен да покаже своето хоби, да докаже, че не всичко е „чупене и драскане“, а има и фенове на градския транспорт, готови да го популяризират.
„Целим всичко да бъде много реалистично и да пресъздадем максимално дадените тролеи и автобуси“, ни обясни Георгиев. Най-старият модел, който можем да видим е ретро трамваят, който доскоро се движеше по линията до площад „Журналист“ по ул. „Граф Игнатиев“. В момента няма информация от къде ще можем да го наблюдаваме, тъй като на 8 май започна част от мащабния ремонт на столичните централни улици.
Изложбата може да видите безплатно в галерия на ул. Денкоглу 24 до 22 май. Моделите са изработени от пластмаса и метал. С течение на времето някои от моделите могат да бъдат заменени с други, за да се покаже богатата палитра от различни макети, които момчетата са изработили.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...