сряда, май 8, 2024

Новият център на Стара Загора

Date:

Сподели новината.

Стара Загора иска да не е вече стара. Общината е разкопала целия център, за да успее до края на годината да обнови визията му. Средствата за реализацията са предвидени в инвестиционния проект “Градска среда” по ОП “Региони в растеж”. Извън реконструкцията на парк “Митрополит Методий Кусев” (по-известен като Аязмото) на стойност 7 млн. лв. тук влизат реконструкция на пешеходната зона на Стара Загора за 7.5 млн. лева, както и обновяване на площадното пространство пред общината със средства в размер на 1.2 млн. лв.

Проектът за обновяване на пешеходната зона на града е на младите архитекти Александър Бакърджиев, Велимир Георгиев и Пламена Аврамова, чиято задача е да приложат иновативен подход на оформление, хармонична визия, богато озеленяване и по-специално отношение към елементите на градския дизайн. Изпълнител на проекта е ДЗЗД “Красива Стара Загора” с участници в обединението “Тийм инженеринг” ЕООД – Бургас, и “БИАД-С” ЕООД – София.

“Целта ни беше централната пешеходна зона на Стара Загора да изглежда като истинска пешеходна зона, а не като улица, временно спряна за движение. Трайна единна настилка, без никакви бордюри, нови зелени площи, нови места за почивка, ново осветление и добра подредба на всички елементи на градска среда – всичко това води до една съвсем нова и модерна визия”, казват авторите.

Предстои да бъде реконструирана площ от 800 м от бул. “Цар Симеон Велики” в отсечката между бул.”Патриарх Евтимий” и ул. “Хаджи Димитър Асенов”, както и около 200 м участък около ресторант “Верея”. Реконструкцията обхваща цялостна промяна на площадното пространство пред сградата на общината, както и изграждане на малки площади пред Музея на религиите, бившия “Електродом”, както и в самия край на пешеходната зона при бул. “Св. Патриарх Евтимий” – между парк “Алана” и СОУ “Васил Левски”. Водни атракции и огледала ще има на площада пред общината, както и на площада пред бившия “Електродом”.

Предвидена е единна настилка от гранитни плочи по цялата пешеходна зона. Ще бъдат поставени и метални декоративни плочи, върху които гражданите и гостите на града ще открият карта на античния град Августа Траяна, на историческите обекти в града, указания и полезна информация, водеща към Музея на религиите, и др. “Улицата е разделена на шест основни сектора – основни зони с дължина от около 120 м. Във всеки един от тях сме търсили различен акцент”, казват авторите. В началото и в края на пешеходната зона са предвидени зелени площи, които да “затапят” възможността за проникване на автомобили. В началото на пресечката с ул. “Хаджи Димитър Асенов” ще има линия от зелени площи с пейки и дървета. Другите зелени моменти в проекта са около детския площад между СОУ “Васил Левски” и парк “Алана”. Навсякъде зоната ще бъде оградена с антипаркинг елементи. Друг акцент в проекта е използването на възможно най-трайни материали, доказали качествата си в публичните зони на всички по-големи европейски градове – гранитни плочи и блокове със значителна дебелина, неръждаема стомана, дървени елементи. “На всички ни е дотегнало да гледаме как елементите на градската среда – тротоари, улици, пейки, се ремонтират през 3-4 години. Доказано е, че ремонтите с евтини и нетрайни материали излизат на практика по-скъпи в дългосрочен план. Затова държахме на използването на качествени материали”, казват от архитектурния екип.

Едно от най-важните и комуникативни места за гражданите на Стара Загора – площадът пред общината, ще бъде организирано по нов начин с интересна настилка и обособена постоянна сцена за провеждане на мероприятия на открито с огромен екран в западната й част. На ново място ще бъде поставен и монументът “Феникс”. Пространството пред общината ще има и водни ефекти.
Според проектантите има условия проектът да приключи до края на годината.

На този етап реконструкцията на бул “Цар Симеон Велики” върви с нормални темпове. Реконструкцията на площадното пространство пред сградата на общината обаче е временно спряна заради интересна археологическа находка – антична гробница, зидана с тухли и покрита с две каменни плочи. По думите на завеждащия отдел “Археология” в Регионалния исторически музей в Стара Загора – Мария Камишева, най-вероятно става въпрос за семейна гробница. Находката се намира в източната част на някогашния югоизточен некропол на античния град Августа Траяна.

предишна статия
Следваща статия

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...