четвъртък, май 9, 2024

Бургас става част от Пътя на коприната

Date:

Сподели новината.

България би могла да се превърне в своеобразен мост за китайските товари и да отвори „пътя на коприната“ към Централна и Западна Европа. Това заявява министърът на транспорта Ивайло Московски в отговор на депутатско питане за транскаспийския транспортен коридор.

Министърът припомня, че на 7 ноември 2013 г., в рамките на втория Международен бизнес форум за транспорт и логистика „Новият път на коприната“, проведен в гр. Астана, Казахстан, лидерите на три от водещите компании в региона – „Национална казахстанска компания Темир Золи“ АД, „Азербайджански железници“ АД и „Грузински железници“ АД, се обединяват около идеята за създаване на Координационен комитет за развитието на Транскаспийския Международен Транспортен Маршрут (ТМТМ), с оглед нарастване на товаропотоците между Европа и Азия.

ТМТМ е инициатива на транспортно-логистични компании от Китай, Казахстан, Азербайджан, Грузия и Турция за превоз на товари от Китай за Европа и обратно по Транскаспийския маршрут, заобикалящ Русия.

От началото на 2016 г. „БДЖ – Товарни превози“ ЕООД води преговори за присъединяване към проекта за развитието на Транскаспийския международен транспортен маршрут. Благодарение на своето стратегическо географско разположение, България би могла да се превърне в своеобразен мост за китайските товари и да отвори „пътя на коприната“ към Централна и Западна Европа, заявява Московски.

В продължение на проведените преговори и изпратеното от страна на „БДЖ – Товарни превози“ ЕООД писмо за намерение относно присъединяване на дружеството към Консорциума, в периода 4-5 юли 2016 г. „БДЖ – Товарни превози“ ЕООД бе домакин на работна среща на Координационния комитет на ТМТМ, която се проведе в гр. Варна. В нея от българска страна, освен представители на „БДЖ – Товарни превози“ ЕООД, участие взеха и представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, пристанищата Варна и Бургас, „Параходство БМФ“.

В срещата участваха представители на Грузия, Азербайджан и Казахстан (железопътни и морски превозвачи, логистични компании). С цел запознаване с възможностите на българските пристанища, в рамките на срещата бяха организирани посещения на фериботен комплекс Варна, пристанище Варна, както и на пристанище Бургас (Порт България Уест и БМФ Порт).

БГНЕС

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....