петък, май 3, 2024

Разстрелът, който промени България

Date:

Сподели новината.

Двайсет и три  години след покушението над Андрей Луканов истината за смъртта му все още не е разкрита. Има версия дори, че той е жив след направена му в Плевен пластична операция. Около разстрела на бившия премиер на 2 октомври 1996 г. витаят не една и две призрачни хипотези, в които са намесени руски и родни служби, имената на емблематични бизнесмени, които не са между живите, както и на тогавашните велможи на „Позитано” 20.

Съвременниците още си спомнят паметния ден, в който на ул. „Латинка” 15 в столичния квартал „Изток” с 4 куршума беше убит Андрей Луканов. Политикът отива на работа в 9:00 часа. Качва се в автомобила си, където го чака шофьор. След секунди се сеща, че е забравил нещо. Звъни по домофона на съпругата си Лилия, след което е гръмнат в главата и в гърба. Тялото на Луканов пада безжизнено, а стрелецът се оказва преоблечен като клошар наемен убиец. Седмици по-късно в блок на съседната улица „Димчо Дебелянов” е открито оръжието, с което е бил разстрелян бившият премиер. И до днес смъртта му остава сред най-големите мистерии на прехода.

„След 10 ноември Андрей Луканов стана руски резидент. За никого не беше тайна, че той изпълняваше руски инженеринг и въртеше бизнеса на федеративната република у нас”, разказва Осман Октай, който е зам.-председател на ДПС от времето, когато именно за Луканов се твърди, че лаборантства в създаването на подозираната в етнически уклон нова българска партия.

„След падането на режима генерали от бившия Съветски съюз признаха, че не са ни искали за 16-а република в СССР, защото винаги сме били достатъчно лоялни и без да сме подписвали договори. Андрей беше изпратен в България след събитията през 1989 г. като бушон, като подготвен човек, който знае как се руши капитализъм. Той имаше за задача да създаде т.нар. групировки, а след това да ги контролира. Той обаче започна постепенно да става и изпълнител и постепенно да се отделя и да крие неща от руските си шефове. Българските и руските служби разбраха това и постепенно започна разцеплението в БСП. В същото време КГБ не бяха доволни от факта, че Андрей Луканов играе и с Изтока, и със Запада и САЩ. Затова и беше елиминиран”, разказва Октай.

Според политическия му анализ бившият премиер е създал Франкенщайн под формата на групировки, който след това го е убил. „Покойният Илия Павлов неведнъж е заявявал, че не иска Луканов за премиер и че всичко ще се промени. Всичко това се случи. Нещата се промениха, но и Павлов отиде при Андрей, тъй като по неговия пример реши, че може да контролира всичко през главата на Русия. За мен дори Жан Виденов е сред положителните герои, тъй като се опита да спре групировките на Луканов. Екипът му, преди да стане министър-председател, беше подготвил Бяла книга, в която бяха описани всички безобразия на Андрей. Само че тази книга беше забранена от хората около Луканов в централата на БСП. Всичко това отключи разцеплението в партията, което продължава и до днес”, категоричен е Октай.

Всъщност няма значение кой е физическият убиец на Андрей Луканов, тъй като килърът отдавна е покрит от службите. Според него поръчителите на мократа поръчка са хора от „Позитано” 20. „След като беше убит Андрей Луканов, започна ерата на Георги Първанов и Николай Добрев. Бившият президент стана лидер на БСП, а Николай Добрев върна мандата. Някои анализатори го смятат за геройство, но той просто се провали. Не може в такъв момент човек да не се замисли дали Първанов и Добрев не са имали отношение около убийството на Луканов и дали не са знаели предварително за плана, който му се крои. След смъртта му партията беше преобразена отново с децата на велможи от бившия режим. От нея бяха изгонени обаче Нора Ананиева, Клара Маринова, Александър Маринов и още куп социалисти, близки до Луканов. След това започна ерата на т.нар. кръг “Монтерей”, който стана емблематичен за прехода”, твърди Осман Октай.

За убийството на Луканов бе заподозрян и кръгът „Орион”. Полицията под ръководството на вътрешния министър Богомил Бонев през 1997-1999 г. работеше по версията, че кръгът на Румен Спасов е организирал покушението. За Луканов веригата от фирми на Румен Мирчов Спасов и неговите приятели, обединени с имена от съзвездието “Орион”, бяха мародери. За Спасов Луканов пък беше „политически интригант” и един от „убийците на баща му, в преносния смисъл на думата”.

Твърди се, че версията за поръчано от Румен Спасов убийство се е избистрила след внимателна проверка. Според показания на различни съратници на депутата той е имал намерение да направи всичко възможно да свали правителството на Жан Виденов от власт през ноември 1996-а, да извади пред обществеността документи за корупция и за връзки на управляващата тогава БСП. Заговори се за “папката на Луканов”, където са доказателствата. Три години тази папка не беше изнесена. Предполагаемият опит за смяна на властта в БСП и предстоящи разкрития, както и личната неприязън на Румен Спасов към Луканов засега са единствените мотиви за евентуално поръчителство от страна на “Орион”. Следата започва от подслушан телефонен разговор във Варна, в който се твърди, че оферта за убийството на Луканов е имало и към други хора, но те не се съгласили. Стига се до зърнения търговец Райко Петров, който е търсел извършители. Райко Петров е задържан в края на август 1997 г., а през декември същата година е обвинен в подбудителство за убийството на Луканов. Той беше освободен от ареста. Вината му не беше доказана. Заради приятелството си и контакти със заподозрения беше атакуван и тогавашният шеф на следствието Бойко Рашков.

Според източници от следствието Петров е трябвало да намери физическите изпълнители на убийството. Той е направил опит да открие килъра, но тъй като е трябвало да се бърза, неговият план е бил изоставен. Райко Петров не е от кръга „Орион”. Той е имал контакти покрай бизнеса си с фирми на Румен Спасов и дори е дължал около 200 000 долара заради неизпълнена сделка. Секретарката на Райко Петров при разпити в следствието пък споменава името на Николайчо Кривошиев – другата емблема на “Орион”. Вероятно засичането на информациите е довело до убеждението, че зърненият търговец е съпричастен към убийството или най-малкото има достатъчно информация за поръчителя. В крайна сметка версията „Орион” се оказа несъстоятелна и членовете на организацията останаха в историята на мистериозното убийство.

След убийството на първия премиер на прехода плъзнаха и всевъзможни слухове. Според един от тях вече покойният Илия Павлов бил поръчителят на убийството, а фактическият изпълнител на разстрела пък бил Ганчо Въчев, известен като Ганеца. Той бе спряган за един от най-големите автокрадци в страната.

Междувременно Софийският апелативен съд отмени изцяло присъдите, които Софийският градски съд бе дал за подсъдимите по делото за убийството на бившия премиер. Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев, Юрий Ленев и Ангел Василев бяха изцяло признати за невинни за престъплението.

Както при всяко неразкрито убийство на значима личност, така и при Луканов, мнозина поставят въпроса: Убит ли е наистина той, или всичко е плод на инсценировка?
Версия, подхранвана от твърдения на магистрат, дори лансира тезата, че Луканов е жив. Съдебният заседател Михаил Михайлов твърди, че Румен Петков е разработил сценария за неговото т.нар. убийство. По този повод Петков се закани да заведе дело срещу него. Михайлов контрира, че ако му се заведе дело за клевета, ще иска ексхумация. И продължи да твърди, че Андрей Луканов е жив и му е направена пластична операция в Плевен, а този, който я е направил, е бил ликвидиран.

Не е изключено самият Андрей Луканов да е усещал какво може да се случи. За това свидетелстват и собствените му думи, произнесени пред журналистката Велислава Дърева в дома му сутринта на 9 юли 1992 г., малко преди да тръгне за “Развигор”. Тогава Луканов казва: “Аз ще издържа. Те няма да издържат. И ще ме убият някой ден…”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Катастрофа блокира АМ Тракия край Пазарджик(снимки)

Катастрофа доведе до километрично задръстване на АМ Тракия в...