събота, май 4, 2024

Безпощадната дървена мафия превръща Странджа в Афганистан

Date:

Сподели новината.

Дървена мафия, която сече поголовно и изнася дървесината в съседни страни, бедни необразовани хора, които изсичат горите около селата си. А след това наводнения и ерозия на почвите. Звучи познато, но става въпрос за Афганистан. Масовата сеч там започва преди близо 35 години. Първо муджахидините, след това талибаните се финансират с износ на дървесина в Пакистан. Последствията от корупцията и бедността са катастрофални и вероятно непоправими, пише в доклад на Университета в Небраска, САЩ. Заради изсечените гори, започват чести наводнения и свлачища. Оголените хълмове ерозират, вятърът и водата отнасят плодородния горен слой на почвата не само в бившите гори, но и в низините около тях. Подпочвените води намаляват и територията се превръща в пустиня, негодна за живот.

Екип на ООН, търсещ последните диви гори с типичното за Афганистан шамфъстъково дърво в провинция Багис, е шокиран, когато осъзнава, че там, където е имало хиляди декари гора, не е останало нито едно дърво. Местни жители разказват, че няма кой да се изправи срещу дървената мафия, защото членовете й са въоръжени и агресивни. Планините и хълмовете, които били зелени и приличали на овощна градина, са се превърнали в пустиня 35 години по-късно. А местните жители вадят дори корените на дърветата, за да ги използват за отопление през зимата. Целият див живот е изчезнал. Екипът на мисията на ООН прави извод, че обезлесените региони вече са негодни за земеделие и изобщо за живот. Сравняването на сателитните снимки на териториите от 1977 и от настоящето показва как зеленината се е превърнала в пустиня.

У нас властите продължават да твърдят, че наводненията, свлачищата и ерозията на почвите нямат нищо общо със сечта. Официално властта твърди, че горите са в добра кондиция и се секат само санитарно. Сравнителни сателитни снимки от преди десет години на Странджа и горите около селата, населени с роми показват доста различна действителност. Вижда се как цели хълмове и територии са обезлесени за няколко години. Според статистиката, тези територии продължават да се водят гори, но с просто око се вижда, че в рамките на няколко години са изчезнали 80-90% от големите дървета. В изстрадалата Странджа, надделява мнението, че ситуацията излиза извън контрол.

За никого не е тайна, че в дъното са политическо- икономически интереси, които от години строят зад унищожаването на гората.

Обикновено се твърди, че проблем с гората няма и на година се сече само около 1% от горския фонд. Има едно НО обаче. Не се посочва еднозначно, колко е незаконната сеч. Въпреки очевидните индикации за поголовна сеч в природни паркове, до момента няма нито един знаков издаден акт за нарушение.

Uniconbg.com

1 коментар

коментарите са затворени.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...