събота, май 18, 2024

Видин участва в “Балкански рекорд”

Date:

Сподели новината.

Финалът на инициативата “Балкански рекорд за най-много деца, боядисващи великденски яйца в България”се проведе във Видин. Домакини на проявата преди това бяха София, Копривщица и Пловдив, съобщи Радио “Видин”.

Децата боядисаха над 4 900 яйца в четирите града. Организатор на инициативата е Фондация “Национален тръст за съхранение на културно-историческото наследство в България”. Десетки деца се включиха в боядисването на яйца в Крайдунавския парк на Видин. Направих червено яйце с буквата М. С восък… Потапяме в боята и го оставяме… Днес боядисах и в къщи и тук сега.”

4912 е общият брой на боядисаните яйца, като във Видин са 300, обяви организаторът Ангел Ангелов. “Правим инициативи, които наричаме балкански рекорди. Имаме Балканска книга за рекордите, в която вписваме инициативи, свързани с традицията и историята на България. Това е нещо, което смятаме, че успяваме да увлечем децата в това традицията да стане и забавление, и начин да вникнат малко повече в това защо, кога, как се случват тези неща.”Всяко дете отнесе у дома своето шарено яйце и сертификат за участие в рекорда”, каза още Ангелов пред Радио “Видин”.

 

Автор и снимки: Радио Видин

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагедия в Черно море, кораб потъна!

Трима души са обявени за изчезнали, след като кораб,...

Трагедия край Пазарджик

Шофьор загина на АМ "Тракия", съобщава БНР. Колата му е излетяла...

Кирил Петков катастрофира тежко, има пострадали

Първа снимка от тежкия пътен инцидент с Кирил Петков. ...

Важна новина за скок на цената на тока от 1 юли у нас

По-малко от 30% ще поскъпне тока за бита от...