събота, май 4, 2024

Приключението нощен градски транспорт

Date:

Сподели новината.

Нощна София вече няма да е същата. Животът в столицата придобива изцяло ново измерение за хиляди софиянци, пишман софиянци и бъдещи софиянци, тъй като автобуси от градския транспорт ще кръстосват града и в малките часове на нощта.

И никой няма намерение да се оплаква. Нощният градски транспорт е хубаво нещо, а репликата „Аз ще тръгвам, че да хвана последното метро“ ще е леко демоде.

И все пак пътуването с автобус в малките часове на нощта със сигурност ще е едно леко екстремно изживяване заради всичко, което човек може да види в тях. Представете си как около 2 ч. излизате от късната смяна в скучната ви работа или от бар, в който сте запивали с приятели.

Поглеждате насъбралите се на близкия тротоар таксита. Да, ама не!

Просветва ви, че София вече си има и нощен градски транспорт. По някакво чудо една от четирите линии ви устройва и решавате да се разминете само с билетче за 2 лева, вместо минимум 10 лева за такси. Ако сте късметлия, наблизо ще минава нощен автобус. Ако сте още по-голям късметлия (не прекалявайте!) няма да сте изпуснал автобуса преди 2 минути и да ви се налага да чакате следващия още 38.

Щом се качите заварвате идилична извадка на българското общество. Първото нещо, което поразява очите (и обонянието ви), е човекът, свил се в зародишна поза на две седалки. Сплъстена коса, хипстърска брада, дрипави дрехи и никакви обувки.

Тази гледка не е изненада – навън е хладна пролетна нощ, очертава се и да вали. Човекът е решил да намери спокойно и топло място, вместо да се гърчи по ръбещите пейки из парковете. Чудите се дали доскоро не е бачкал в БАН и колко ли дипломи за висше образование има, а сърцето ви постепенно се изпълва с радост за работата ви. Нищо, че я мразите – поне я имате. „И по-зле от мен има“, мислите си и зареден с положителна енергия се отдалечавате от „ароматизираната“ част на автобуса.

Попадате на симпатично и на пръв поглед нормално изглеждащо момиче, което сякаш се е залепило до стъклото. И как да не се е залепило, когато до нея е седнал поредният „крипар“. Мъж, по-възрастен от нея с минимум 20 години. Облечен с риза на още толкова, с малки очила, зад които постоянно към момичето се стрелкат очи с опасна искра. Вече е пробвал няколко различни реплики, с които да я заговори – все неуспешно. Не може да разбере, че тя не желае да комуникира с него и е по-добре той да се прибере вкъщи при майка си.

Ако сте мъж, ама мъж-мъж (!) си казвате, че ако това момиче тръгне да слиза преди вас и този я последва, най-добре е и вие да сте там, за да се опитате да я защитите. Идеята обаче бързо излита от главата ви, когато виждате нещо почти задължително за пътуващ по тъмно автобус: влюбена двойка.

Тук вариантите са два. Първият е, че ще става дума за млади и буйни представители на бъдещето на България, които след няколко питиета вече ще са преминали към фазата „опознай тялото на ближния“.

Естествено, градският транспорт не е мястото, но иди им обясни… По-забавното е, че всички автобуси по нощните линии из София ще имат видеокамери. Поне няколко пъти в рамките на месец ще изскача по някой любовен материал, достоен за София Ден и Нощ.

Другият вариант е двойката да е от притеснителните. Сковани момче и момиче, които са останали и без това „твърде дълго“ навън, а сега се страхуват дори да се огледат в автобуса. Причината са типажите на задната седалка:

Пияните, шумните и забавните.

Плашещо е колко много хора се припознават в това определение, а направо боли колко малко от тях са прави. Но е факт, че ще ги има. Нощният градски транспорт ще е като магнит за купонджиите на всякаква възраст, а най-важното е, че една от линиите ще води и до Студентски град.

Край вече на ограниченията на българския „град на греха“ и постоянното редуване на едни и същи чалготеки! Свобода за български студент!

Ето това ще представлява за мнозина нощният градски транспорт. Парите за прибиране с такси са илюзия за мнозина от бъдещите блестящи умове на България, които предпочитат да ги дадат за още пиене. С нощните автобуси, центърът на града ще стане периферията на Студентски град.

Е, от това ще си патят най-вече другите пътници, които ще трябва да слушат почти тийнейджърски шеги, казани на възможно най-висок глас; дебилен смях; някоя друга чалгия, изпята с една идея по-добре от оригинала… О, младост! Няма да се разминеш и без някой друг коментар по твой адрес – за прическата ти, дрехите ти, сексуалната ти ориентация. Каквото им дойде на ум на момента на младежите, които само на групички са силни.

В крайна сметка сядаш на някоя от свободните седалки, по възможност на равни разстояния от всички. Оглеждаш се и се усмихваш. На абсурда, на пошлостта, на хормоните. На цялата тази фауна, която те заобикаля всеки ден – не само в автобуса, но и на улицата, в офиса, абе, навсякъде.

Но все пак има нощен градски транспорт. А това все пак е нещо хубаво.

Уебкафе

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...