неделя, май 5, 2024

Уникално! Писта за Формула 3 край Бургас

Date:

Сподели новината.

Да се изгради многофункционална състезателна автомобилна писта в кв. Банево – с тази идея излизат от АСК „Вромос-Жакен“. Идеята е пистата да се превърне в образователно-развлекателен комплекс. От Вромос са водили разговори не само с общината, но уверяват, че от страна на белгийци и руснаци има проявен инвеститорски интерес. Радко Петров е автор на разработения идеен проект.

International Raceway of Burgas /IRB/ е проект за изграждане на мултифункционален обект, предназначе на провеждане на автомобилни и мотоциклетни състезания, обучение на кандидат шофьори, подготовка на автомобилни и мотоциклетни състезатели, обучение на спортни съдии, разработване и внедряване на високи технологии м моторните спортове, провеждане на различни тестове в безопасна среда, обучение на ученици по безопасност на движението.

Предложението е IRB да се изгради върху бившето военно стрелбище в кв. Банево, с площ от 1 541 614 м2, което е държавна собственост /принадлежи на Министерството на отбраната/. Локацията отговоря на изискванията на Международната автомобилна Асоциация – ФИА.

Идейният проект предвижда и паркинг с капацитет от 600 места – 40 за хора с увреждания, 20 за автобуси, 30 за електромобили. Освен паркинг се предвижда къмпинг с 50 места за каравани.

Предвидени е направата на няколко модула, които са съобразени с провеждането на две различни по вид състезания по едно и също време. Съоръжението може да бъде домакин на състезания от Формула 3, туринг, ендуранс/заиздържливост/, тайм акат /за максимално бърза обиколка/, мотоциклетизъм, драг, дрифт, раликрос, картинг, италиански преследване автокрос, както и състезания с електрибечски автомобили.

Съоръжението би могло да има и предназначение с широк спектър, свързано с обучение на ученици по безопасност на движението, курсове за шофьори и повишаване на квалификацията им; обучение на пилоти, на спортин съдии за моторспорт. На него ще може да се провеждат track day – организиране на контролируемо каране по пистата от любители и свободно каране, както и тест драйв.

Първите разговори вече са водени в общината през март. Дали идеята би се осъществила, това зависи не само от местната управа. За целта трябва и имотът да бъде прехвърлен от Министерството на отбраната към общината, което едва ли ще стане така лесно.

 

Burgasnews

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...