петък, май 3, 2024

Убийството на последния Император

Date:

Сподели новината.

Синьо райберче, което в железария струва не повече от 15 стотинки, слага край на живота на най-богатия българин Илия Павлов. И на неговата империя „Ем Джи корпорация“ или „Мултигруп“. На 7 март 2003 г в 19, 45 ч Павлов излиза от сградата на „Мулти“ на бул. „Г.М. Димитров“ заобиколен от внушителна охрана от „гардероби“. Страховитите гардове правят фатална грешка- оставят шефът на „Ем Джи корпорация”  да мине пред тях в силно осветеното пространство пред офиса, за да стигне до колата си. В този момент Павлов пада покосен на земята. Улучен е от куршум право в сърцето. На охраната не й остава нищо друго освен да товари „боса“ в лимузината и да го кара в „Пирогов“. Петнайсет минути по-късно лекарите само констатират неговата смърт. В този час в НДК тече разширено заседание на управляващата в България партия НДСВ. Пръв вестта за убийството на Павлов получава вътрешният министър Георги Петканов. Той съобщава на ухо на премиера Симеон Сакскобурготски, който пребледнява и напуска заседанието. Петканов бърза към „Пирогов“, а форумът на управляващите спира работа.  Сакскобургготски заявява пред журналисти : “Искам да изкажа съболезнования на семейството и близките на Илия Павлов. Би било банално да се каже, че смъртта е нещо много тъжно и непоправимо.” Бившият цар допълва, че са разпоредени всички необходими мерки за разкриване на извършителите на престъплението. Но 12 години по-късно още никой не знае кой е убил Илия Павлов.

На другия ден полицията прави повторен оглед на мястото на разстрела. Там е и главният секретар на МВР Бойко Борисов с кожена тужурка. Разследващите разбират, че убийството на най-богатия човек в България е изумително просто като технология.
Снайперистът, пронизал с един изстрел в сърцето Павлов, е стоял на 47 метра от ярко осветения вход на сградата на “Ем Джи корпорация” в сянката на малка порутена сграда срещу нея. Той е подпрял пушката си на синьото райберче, което забива в почти единственото дърво наоколо. На другия ден полицията го намира все там на дървото. Стрелецът е чакал може би час или два залегнал, докато “в светлината на прожекторите” не застанал Илия Павлов. След това се прицелил в сърцето и стрелял. Предполага се, че след като си е свършил работата убиецът се е изтеглил по буренясалото пространство по тъмните улички към Студентски град и изчезнал. Малко по-късно там беше намерен запален „Опел астра“, който се оказа краден. Оръжието на престъплението не е открито, но балистичните експерти предполагат,  че е стреляно със  снайперска  пушка “Щаер” модерно, сигурно и скъпо оръжие.

Смъртта на Илия Павлов вече е достатъчно обрасла с митове и легенди затова кой може да е поръчал неговото убийство. Версиите са десетки от руснаци, които искали да го отстранят от бизнеса с газ, през сикаджията Бай Миле, та се стигне до ЦРУ и извънземни, защото бил масон. Лансира се версия, че е гръмнат по политически причини заради близките му връзки с НДСВ и ДПС.

Срещу Павлов вече е извършен един атентат, но неуспешен. Това става на 17 юни 1997 г. по пътя от София за Бистрица. Шефът на „Мултигруп“ пътува с кортеж от коли в брониран джип към бившата резиденция на БЗНС в Бистрица, която той вече притежава.  Когато кортежът навлиза в по-тесен участък избухва страшен взрив. По-късно ще стане ясно, че са взривени две противотанкови мини, заровени до пътя. По чудо няма жертви и пострадали. Павлов е незасегнат.

От експлозията се образува огромен кратер, избити са всички подземни ВиК съоръжения, кабели и електропроводници. Според убития писател на мафията Георги Стоев автор на несполучливия атентат е Милчо Бонев-Бай Миле. Това обаче са само хипотези. Единствената връзка с убийството на Илия Павлов става друг разстрел на близко място само 20 часа по-късно. На 8 март 2003 г около 15 ч двама килъри застигат мерцедеса на молдовеца с българско гражданство Степан Рибаков на кръстовището до комплекс „Макси“ на „Симеоновско шосе“. Докато Рибаков чака светофара да светне зелено, убийците, които са със „Сеат Толедо“, изскачат навън и откриват огън с автомати „Калашников“ по Рибаков. След което изчезват с мръсна газ.

 

Молдовецът успява само да рухне мъртъв на асфалта до колата си. Показният му разстрел навежда разследващите на мисълта, че той е прекият убиец на боса на „Мултигруп“. Прави се връзка с молдовската мафия, с български корени. Степан Рибаков е близък с боса  Григорий Карамалак- Гриша Болгар. Самият Карамалак признава, че познава Рибаков, още докато е бил офицер в едно от районните полицейски управления в  Кишинев. Година след убийството на Павлов Карамалак е задържан в Москва и екстрадиран в Кишинев.

Тогава става ясно, че Гриша Болгар е бил задържан през 1998 г., но избягал при подозрителни обстоятелства, след което прекарал дълго време в България. Преди задържането му в Русия, на 15 юни 1999 г. той бил арестуван отново на киевското летище с български паспорт на името на Григорий Киров. Местната прокуратура го освободила. За услугата неговите помагачи платили половин милион долара. Интересите на Карамалак и Павлов се преплитат около собственост на хотели във Велико Търново и Шумен и търговия с вино от България за Молдова. Но тази следа изстива бързо-бързо.

През 2010 една от „мъжките секретарки“ на лидера на ДПС Ахмед Доган Керим Караали разказва друга версия пред столичен вестник. “През 2000 г. молдовецът Степан Рибаков донесе в централата на “Стамболийски” 45 три кутии със скъпоценни камъни. Оставихме ги в касата на Доган. Рибаков беше посредник по сделка с нафта между ДПС и украинска фирма. Нафтата трябваше да попълни държавния резерв, от който бе взето огромно количество, за да се пласира в Турция. Мисля, че тази сделка се реализира. Рибаков и Илия Павлов са свързани. По това време шефът на Мултигруп беше най-близкият му бизнесмен. При посещенията си във Варна Доган отсядаше в неговия хотел на Дружба” – сдподеля Караали, уплашен от съмнителното самоубийство на наследника му Ахмед Емин. Караали казва същите неща и на разпит в ДАНС, но никой не му обръща внимание.

Ден след разстрела на „Симеоновско шосе“ полицията намира оръжието на убийството автомат „Калашников“, захвърлен от килърите в близък строеж.

През лятото на 2004 г при зрелищна акция на НСБОП в Студентски град са зъдържани двама души, които получават обвинение за убийството на Рибаков.  Това са Серафим Антонов-Фиката и Росен Митровски. И двата са от обкръжението на Златомир Иванов-Златко Баретата.

По изхвърления автомат полицията открива ДНК на Серафим Антонов. При стрелбата по Рибаков един от патроните се пръсва и и парчета от него улучват Антонов в окото. Капки от кръвта му падат върху оръжието.

Въпреки обявения успех с арестуването на двамата и твърденията на МВР и най-вече на Бойко Борисов, че са убили Рибаков, за да заличат следите около разстрела на Илия Павлов, през 2008 г. двамата са напълно оправдани от Софийския апелативен и Върховния касационен съд. Нищо, че първата инстанция Софийски градски съд дава на Серафим Антонов-Фиката 15 г затвор.

С разстрела на Илия Павлов се слага край на неговата бизнесимперия-„Мултигруп“. Тя са разпада за няколко години, като бившите му съдружници си поделят най-апетитните хапки-туризъм и енергетика. Може би пък някой е цялял точно това. Отговор на този въпрос едва ли ще има някога.

Самата империя на Мултигруп вече е разкъсана на парчета. Нейните активи се оценяха на 2 милиарда долара. Част от парите прибра вдовицата Дарина Павлова. Според легендите обаче, тя е имала отделени над 300 милиона долара още докато Илия Павлов е бил жив. Той лично се е погрижил да обезпечи парите. Самата Мултигруп бе разграбена от хората около Павлов. От нея  вече не е останало почти нищо. Само спомени. Същата участ има и нейният бивш президент и собственик.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...