петък, май 3, 2024

За времето, в което над 1500 човека работиха в ЗАВН – Толбухин

Date:

Сподели новината.

В ЗАВН – Толбухин са били произвеждани трансформатори, високоволтова апаратура и контролно трансформаторни постове (КТП), които са били изнасяни главно за СССР.

Първият директор на завода е Добри Ганчев.

Преди да започнат работа в ЗАВН някои от работниците са преминавали през обучение в първия  завод на електропомишлеността в България – „Васил Коларов” – София.

SONY DSC

През годините в ЗАВН са работили над 1500 човека, много млади хора, които са получавали сносни заплати. На всеки празник са били организирани тържества, а за годишнините на завода – дори екскурзии в Киев, Москва и Ленинград, за сметка на предприятието.

„За 25-годишнината на завода ни заведоха на екскурзия с корабче по река Днепър”, спомня си Атанаска Георгиева, дългогодишен работник в завода. Тя разказа още, че всяка Нова година е била отбелязвана с интересна развлекателна програма, а Дядо Мраз е радвал децата на работниците с много подаръци.

И така докато заводът не бива закрит в началото на века, точно преди закриването си в него са останали да работят само 7 човека. След закриването всичко е разпродадено.

Машините замлъкват завинаги и само споменът остава в стотиците работещи там. Спомен за едно сигурно минало и притеснение от едно несигурно бъдеще.

Днес наследникът на създадения през 1965г. Завод за високоволтова апаратура – „ЗАВН – Добрич“ АД работи, но на ново място и за жалост с намален състав. В него се трудят само 30 човека.

Източник:www.dobrichonline.com

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...