петък, май 17, 2024

Ямбол се стопи с една трета за 26 години

Date:

Сподели новината.

Населението на град Ямбол намалява с много тревожни темпове. По последни данни към края на 2017 година в града живееят малко над 67 хиляди души.През1992 година жителите са били 92 хиляди. Ведет години по-късно те вече са 82 643,  а през 2011 година намаляват до 74 хиляди. Процесите обаче продължават, като за шест години още седем хиляди души са напуснали Ямбол. Посоката е основно в чужбина, или по-горемите градове, най-вече София.

Както и в другите общини, миграцията навън е обусловена от икономическите проблеми в района. Фалитите на старите педприятия, липсата на инвестиции и разкриване на нови работни места доведе до тотален отлив на млади хора. В последните три години има раздвижване в положителен план, като в града и цели район бяха открити няколко нови заводи. Най-голям от тях е японския “Язаки”, където работят близо 400 души. Предстои отварянето и на други фабрики. Това обаче все още не може да спре негативната демографска посока.

Ретроспективният демографски анализ за един по-дълъг период, показва, че през средата на 30-те години на ХХ век в град Ямбол са живели 24920 души ( 1934 г.). Развитието на града в демографско отношение се е определяло от неговото стратегическо положение и от стопанските му функции. Динамиката и ръстът на населението на града в годините бележат два етапа. През първия етап ( 1934-1985, продължаващ до 1992 г) се наблюдава непрекъснат процес на нарастване на населението на град Ямбол с различен интензитет, дължащ се на положителен естествен и положителен механичен прираст. Механичниият прираст се формира от селското население, от населението на по-малките градове от близките райони. Тези процеси са свързани с изградената икономическа база и по-високият жизнен стандарт в града. За периода от 1934 до 2011 година населението на града е нараснало като цяло близо 3 пъти, като най-голям е прирастът за периода 1956-2001 година – с близо 50 хил.души или по 1.1 хил.души средногодишен прираст. Вторият етап (след 1992 година) се характеризира с трайна тенденция към намаление на населението. Само за периода между последните две преброявания населението на община Ямбол е намаляло с 8517 души или с близо 10%.

Сега хората, които живеят в града са 67 хиляди.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Кирил Петков катастрофира тежко, има пострадали

Първа снимка от тежкия пътен инцидент с Кирил Петков. ...

Важна новина за скок на цената на тока от 1 юли у нас

По-малко от 30% ще поскъпне тока за бита от...

Бургаско предприятие се продава заради дългове

Πoзeмлeн имoт и индycтpиaлни cгpaди в Южнaтa пpoмишлeнa зoнa...