неделя, май 5, 2024

Бургас получи награда за инфраструктурен проект

Date:

Сподели новината.

Станаха ясни отличените инфраструктурни проекти на инициативата „Infrastructure Bulgaria Awards 2018“. Тя е част от календара на събитията на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и се организира от Градът Медиа Груп. Събитието цели популяризирането на добрите практики и постижения на водещите компании и професионалисти в сферата на инфраструктурата.

Трета награда в категория „Транспортна пътна инфраструктура“ получи проектът за Обновяване на градска жизнена среда в Северна промишлена зона и Южна промишлена зона в Бургас.Проектът попада в обхвата на зоната с потенциал за икономическо развитие, като извършените дейности са подбрани и обединени въз основа на интегриран териториален подход, с който се цели трайно подобряване на инфраструктурата в индустриалните зони и бизнес парковете, чрез използване на наличния потенциал.

Улица “Крайезерна е от основните улици, обслужващи зоната с потенциал за икономическо развитие на Бургас. Преди стартиране на проекта техническата инфраструктура бе недоизградена и амортизирана, което възпрепятстваше инвестиционна активност в тази част от зоната. Липсваха подходящи условия за развитие на бизнес инициативи.

 

Разработеният технически инвестиционен проект предвижда етапност, за да може всеки етап след завършването си да функционира самостоятелно.
Етап 1 включва изграждането на главното трасе на улица „Крайезерна“, обособявайки 4-лентов път, и частично изграждане на кръгово кръстовище. Извърши се и изместване и подобряване на всички комуникации и техническа инфраструктура.

Етап 2а включва доизграждането на кръгово кръстовище и връзките с пътищата от републиканската мрежа в посока София, Варна, Созопол, кв. „Долно Езерово“.

Етап 2б включва изграждане на две нови кръгови кръстовища, както и на връзките, които се включват към кръговите кръстовища и към бул. „Тодор Александров“, заедно доизграждането на главното трасе до входа на пристанището.

Етап 3 предвижда да се изгради локално платно, което да се привърже към ул. „Крайезерна“. Заедно с локалното платно се изгражда и велоалея, която е привързана към него.

 

Завършването на улицата е от голямо значение за осигуряване на достъп до терените в Северна промишлена зона и за извеждане на транзитния трафик извън центъра на Бургас. Целта бе да се осигури директна връзка с главен път І-6 София – Бургас и І-9 Варна – Бургас – М. Търново – ГКПП Малко Търново, както и с прилежащите производствени зони „Север“, „Юг“ и „Победа“, пристанищен комплекс „Запад“ и с цялото Южно Черноморие.

С дейностите по реконструкция и разширение на ул. “Крайезерна„ и подобряване на инфраструктурата се създадоха условия за привличане на нови инвестиции нарастване на икономическия потенциал, а с извеждане на транзитния трафик ще се подобрят екологичните показатели, като се намалят задръстванията, пътни инциденти, шум и емисии във въздуха.

Реализирането на проекта несъмнено има пряк принос в постигането на хоризонталите политики на ЕС, свързани с устойчиво развитие, подобряване и опазване на околната среда, равни възможности и социално включване, иновации и правене на политики на местно, регионално, национално и международно ниво.
Резултатите са:
4,315 м рехабилитирана улична мрежа, вкл. директно трасе и 6 бр. връзки и кръгово 1;
1757 м изместен клон от газопроводна мрежа;
2260,50 м – Изградена дъждовна канализация за отводняване на уличното платно;
2100 м. – новоизграден водопровод;
89 – монтирани стълба за улично осветление;

Осигурени бързи транспортни връзки от и до ключови логистични обекти и международни и регионални пътища;
Осигурен алтернативен маршрут за транзитно преминаващ трафик;
Подобрена екологична обстановка и повишено качество на живот на гражданите на град Бургас.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...