петък, май 3, 2024

Папа Франциск идва в село на юг от Бургас?

Date:

Сподели новината.

Най-възрастният участник в спасяването на кръста на Богоявление – 91-годишният бивш летец Янко Янков, е поканил папа Франциск да присъства на ритуала в село Синеморец догодина. В ролята на председател на Инициативния комитет (ИК) за събитието той е изпратил писмо до дипломатическия представител на папата у нас – Апостолическия нунций Н.В.П. монсеньор Анселмо Гуида Пекорари. В него се уточнява, че комитетът поддържа идеята за сближаване на католическата с православната църква, за чието реализиране е необходимо „да се прехвърлят мостове“, какъвто може да е и традиционното „Хвърляне на кръста“.

В писмото покана е подчертано, че присъствието на папа Франциск на ритуала ще означава, че най-важният от тези мостове е прехвърлен.

ИК кани главата на католическата църква за Богоявление в Синеморец на 19 януари 2019 г., датата на събитието по старт стил на православния календар. За тогава са изпратени покани и до президента на България, министър председателя, председателя на Народното събрание, патриарха на Българската православна църква, директора на Националния исторически музей, в които е упоменато и отправеното предложение до папата. Причината честването на Богоявление да не се проведе на 6 януари, когато е празникът по нов стил, е че всички те са ангажирани на този ден с церемонията „Водосвет и благославяне на частите и бойните знамена“. Затова на 19 януари мястото на хвърляне на кръста е само Синеморец, селото, което след 67 години прекъсване възстанови вековната източно православна традиция.

 

Бургас нюз

 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Катастрофа блокира АМ Тракия край Пазарджик(снимки)

Катастрофа доведе до километрично задръстване на АМ Тракия в...