събота, май 4, 2024

Община Бургас иска още заеми

Date:

Сподели новината.

Община Бургас ще получи финансиране за стартирането и завършването на различни важни за града проекти. Кметът Димитър Николов вече е входирал докладна записка за поемане на дълг в размер на 11 000 000 лева за осигуряване на финансиране на проекти, изпълнявани от Община Бургас по оперативни програми, проекти съфинансирани от Национален Доверителен Еко Фонд, ПУДООС и проекти съфинансирани чрез финансов инструмент JESSICA.

С парите ще си подобри качеството на професионалното образование чрез модернизация на образователната инфраструктура в шест професионални гимназии в Бургас, ще се въведат на мерки за енергийна ефективност на уличното осветление в к-с Изгрев, ще бъде изградена водопроводна мрежа за минерална вода във в. з. Минерални бани, ще бъде осигурена небалансирана градска среда в ЦГЧ, ж.к. Възраждане и ж.р. Меден рудник- етап І, ще бъде обновена градската жизнена среда в северна промишлена зона и южна промишлена зона, ще бъде завършени спортния комплекс със закрит басейн и игрище за футбол с трибуни и обслужващи сгради ж.к. „Славейков“, както и изградена защитена лодкостоянка в акваторията северно на кв. Крайморие.

Срокът за усвояване на кредита е до дванадесет месеца от датата на подписването на договора.  Срокът за погасяване на кредита е до 96 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит, с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без такса за предсрочно погасяване.

С реализиране на гореописаните инвестиционни проекти от общината смятат, че ще бъдат осъществени значими цели, като насърчаване инвестиционната активност и подобряване икономическия потенциал на град Бургас, чрез подобряване на инфраструктурата в зони с потенциал за икономическо развитие, в изпълнение на Интегриран план за градско възстановяване и развитие.

Очаква се и подобряване качеството на живот, жизнената и работната среда за жителите и посетители на града, чрез изграждане на балансирана система от обществени пространства, ключови за градския, социален и културен живот, както и осигуряване на привлекателна и достъпна възпитателна, образователна и спортна среда.

С цялостна модернизация на учебната материално-техническа база ще се повиши атрактивността на професионалното образование и ще бъдат създадени възможности за практическа подготовка на учащите в условия, максимално близки до работната среда. С изграждане на лодкостоянката в кв. Крайморие ще се подобрят условия на труд за местните рибари и осигури тяхната безопасност.

Решението дали Община Бургас да получи заем ще бъде взето на общинската сесия в края на този месец.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...