петък, май 3, 2024

Незаконно внесено лекарство е по аптеките

Date:

Сподели новината.

Продават незаконно внесено в страната лекарство за лечение на високо кръвно налягане и ангина пекторис (гръдна жаба). Това стана ясно по време на парламентарния контрол, когато депутатът от БСП доц. Георги Йорданов попита министъра на здравеопазването Кирил Ананиев дали лекарството еmconcor 5 mg има разрешение за употреба у нас, а ако няма, запознато ли е МЗ и какви мерки ще предприеме за изтеглянето му от аптечната мрежа.
Депутатът получил сигнал от жена, която от години пиела сoncor 5 mg, но при посещение в аптека “Марешки” в Пловдив й предложили сoncor 5 mg, като в блистера имало 2 таблетки повече – общо 30, а цената била с 2 лв. по-ниска. Щом взела първата таблетка, на жената й прилошало и потърсила консултация в друга аптека. Там фармацевтът установил, че върху блистера е залепено непрозрачно фолио в цвят, подобен на оригиналното. Когато го отлепил, оказало се, че оригиналният блистер е на лекарството еmconcor 5 mg. Йорданов поясни, че преди да зададе въпроса си, е разговарял с петима водещи кардиолози, които казали, че не познават и не се предписвали еmconcor.
От отговора на министъра стана ясно, че фирмата, преопаковала медикамента, е Вета Фарма АД, а притежател на разрешението за паралелен внос е Беста Мед ЕООД, но не стана ясно дали двете лекарства са тъждествени. Едва в отговор на репликата на доц. Йорданов, Ананиев заяви, че “става въпрос за фалшифициране на една сделка и покупка на пациент от аптечната мрежа”. “Това е наистина закононарушение”, каза министърът, но не стана ясно какви мерки ще бъдат предприети.

Лекарство е с международно патенттно наименование бисопролол и се разпространява с различни търговски наименования в различни страни –
Конкор в България, Хърватска, Унгария, Кардикор в Дания Великобритания, Италия,
Емконкор – Белгия, Швеция, Испания, Норвегия, Франция Кардензиел, каза министър Ананиев.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Катастрофа блокира АМ Тракия край Пазарджик(снимки)

Катастрофа доведе до километрично задръстване на АМ Тракия в...