четвъртък, май 2, 2024

Направиха на решето софийски банкер, 12 куршума го унищожиха

Date:

Сподели новината.

12 куршума, изстреляни от наемен убиец изскочил от храстите, отнемат живота на втория по богатство българин – банкера Емил Кюлев. Показният разстрел става малко след 9 ч сутринта на кръстовището на булевардите „България“ и „Димитър Несторов“ на 26 октомври 2005 г. пред очите на десетки ужасени хора, бързащи за работа.

Разстрелът става точно в часа, в който вътрешният министър Румен Петков и правосъдният министър Георги Петканов дават пресконференция за критиките в поредния доклад на Европейската комисия за размаха на организираната престъпност в България. Малко след 9 ч Петков получава листче на трибуната и обявява, че Емил Кюлев току що е бил убит. Пресконференцията пропада, може би защото критиките на Европейската комисия се потвърждават от изстрелите на бул. „България“. По-късно пред парламента Петков заява, че това убийство не е като останалите, свързани с разчистване на сметки между престъпни групировки, а с него се цели дестабилизация на държавата и възпрепятстването й по пътя за ЕС. Тезата повтарят и депутати, които искат незабавно убийството на Кюлев да бъде разкрито. Това естествено не става и разследването за смъртта на банкера е спряно до ден днешен без да се разбере кой дръпна спусъка срещу него.

Веднага след наглия разстрел на собственика и президент на

на “Българската финансова група “ДЗИ – Росексимбанк вътрешният министър Румен Петков нареди масирана полицейска акция под името „Респект“ в цялата страна. В центъра на София изкочиха маскирани командоси, които проверяваха и задържаха наред. В Благоевград обаче се получи издънка, която провали в зародиш цялата операция „Респект“. При опит да бъде задържан наркотрафиканта Ангел Димитров-Чората, местни антимафиоти го пребиха до смърт. А МВР обяви на другия ден, че той е получил инфаркт. Истината лъсна на погребението на Чората и заформи грандиозен скандал, който се точи в продължение на години.

При разследването на убийството на банкера стана ясно, че той е бил следен и навиците му са проучени внимателно. Килърите са знаели, че Кюлев пътува без охрана, само с шофьор и минава всеки ден по един и същ маршрут от Бояна по бул. „България“ към офиса на банката в центъра.

Докато джипа на банкера чака зелен сигнал на светофара, а Кюлев чете на предната седалка вестници от храстите изкача облечен в тъмно мъж, който открива стрелба с автомат по джипа. По-късно ще бъдат намерени 15 гилзи от автоматично оръжие, а патоанатомите ще преброят 12 куршума в тялото на убития. Убиецът изчезва межу блоковете в кв. „Стрелбище“. Шофьорът му е ранен в гърдите и в бедрото, но е спасен в „Пирогов“.

Основната версия на полицията е, че Кюлев е убит заради неуредени бизнесотношения. По-късно при разкриването на групата на „Килърите“ на Петър Стоянов-Сумиста МВР работи по версията, че вероятният поръчител на разстрела на банкера е Георги Вълев заради неполучени пари от фалиралата „Тракиябанк“ . Разследващите разполагат със запис от камери на кръстовището, на които се вижда силуета на предполагаемия убиц малко преди стрелбата. Той напомня за един от „Килърите“ Георги Петков-Дачи, но образът е неясен и той не може да послужи за доказателство.

Друга версия също лансирана след години е че поръчката за убийството на Емил Кюлев идва от дупнишките братя Галеви. Смята се, че Кюлев е платил със живота си заради отказа му да допусне техни хора по граничните пунктове, където неговата банка единствена има офиси, в които се плащат пътни такси и мита.

Тази версия си остава само версия. Третата теза за смъртта на 48-годишния банкер и бивш национален състезател по плуване е, че става дума за разчистване на политически сметки. Публична тайна бе, че Кюлев, който е завършил школата на МВР в Симеоново и е работил в милицията, е близък с няколко правителства това на СДС, по-късно на НДСВ, по чието време придобива ДЗИ, а и с кабинета на тройната коалиция. Съветник е на президента Георги Първанов по финансовите въпроси. Тезата обаче, лансирана веднага след убийството му, че някой иска да ни провали членството в ЕС изглежда даже смешна.

Кюлев има сериозни вложения в туризма – той притежава Интерхотел “Сандански”, както и морския комплекс “Ривиера” край Варна. През 2004 г става един от инициаторите и потенциален инвеститор на проекта “Супер Боровец” под патронажа на бившия премиер Симеон Сакскобургготски.

Слухове твърдят, че убийството му е поръчано именно заради „Супер Боровец“, защото след гибелта му проектът пропада.

Негови приятели свидетелстват, че дните около убийството му Кюлев е бил спокоен, не се оплаквал от нищо и не се страхувал за живота си. Обичал да шофира сам джипа си, не е ползвал охрана.

И за тези слухове реални доказателства няма. Реални доказателства кой уби вторият по-богатство българин така и не се намират вече 10 години.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Катастрофа блокира АМ Тракия край Пазарджик(снимки)

Катастрофа доведе до километрично задръстване на АМ Тракия в...