четвъртък, май 2, 2024

Защо България взема нов заем от €2 милиарда? Отговорът на Владислав Горанов

Date:

Сподели новината.

“Основна предпоставка за поемане на държавен дълг е потребността от осигуряване на средства за рефинансиране на дълга в обращение, финансиране на бюджетните дефицити и поддържане адекватно ниво на фискалния резерв в качеството му на ликвиден буфер”.

Това посочва финансовият министър Владислав Горанов в писмен отговор до депутат, който се интересува за причината управляващите да емитират през 2016 г. нов дълг в размер на 2 млрд. евро.

Горанов уточнява, че максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през текущата година, е 5,3 млрд.лв.

“В рамките на този лимит може да бъде поет държавен дълг на международните пазари по създадената през 2015 г. Средносрочна програма в размер до 3,9 млрд.лв. или тяхната равностойност в друга валута”, уточнява Горанов.

България взема нови 2 милиарда евро заем

С набраните средства държавата ще запълни дупката в бюджета

Финансовият министър допълва още, че новият дълг се взима, за да бъде обезпечено финансиране на падежиращ дълг, покриване на планирания бюджетен дефицит и осигуряване на буфер за финансиране на програми и инструменти за финансова стабилизация и предоставяне на извънредна публична финансова подкрепа по Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, включително чрез Българската банка за развитие.

“Министерството на финансите не разполага с конкретна надзорна информация относно качеството на активите във финансовия сектор и в тази връзка не може да има обективни и обосновани очаквания относно резултатите от провеждания в момента преглед, по отношение на който водещи институции са БНБ и КФН”, това пише Владислав Горанов в отговор на депутатския въпрос дали има “основателни притеснения за крайните резултати от тестовете за качество на активите на банките”.

“Поемането на външен дълг не е самоцел, а управлението на държавния дълг се осъществява при отчитане състоянието на икономиката, обвързано с макроикономическите прогнози в тригодишен хоризонт и предлагайки различни варианти на действие в зависимост от благоприятстващите фактори на вътрешните и международните пазари.

Поради това, лимитът от 8 млрд. евро по средносрочната програма има реални предпоставки да не бъде достигнат до края на 2017 г., която е третата година от програмата” допълва още министърът на финансите.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...