неделя, май 5, 2024

Куриоз: Бензинът по-скъп при по-евтин петрол!

Date:

Сподели новината.

Цените на горивата почти не са помръднали през последната година, въпреки че петролът е поевтинял с почти 33%, пише „Телеграф”. При цена на сорт Брент от около 47 долара на 21 януари 2015-а масовият бензин А95 е струвал 1,88 лева. Сега, при около 30 долара за барел, средната цена на бензина е 1,95 лева. Същевременно другият ценообразуващ фактор – курсът на долара, е съвсем леко променен. Щатската валута е поскъпнала за година с около 8%.

Според икономическите експерти реалността е дори още по-шокираща. Макар цените на петрола да отчитат на световните борси най-ниските си нива от десетилетие, в реално изражение спадът е дори по-дълбок.

Фючърсите на американския бенчмарков сорт West Texas Intermediate потънаха под 30 долара за барел във вторник за първи път от 2003 година.

Петролът от Саудитска Арабия към Азия е дори по-евтин – 26 долара за барел, което е най-ниското ниво от началото на 2002 г., когато се вземе предвид инфлацията, и близо до нива, виждани преди края на хилядолетието, предаде Blооmbеrg.

 

Забавеният ръст на инвестициите и строителството в Китай – най-големият потребител на енергия в света – „оказва огромен дефлационен натиск по света и това е значителна част от случващото се със срива в цените на петрола”, каза Ъдеър Търнър, председател на Института за ново икономическо мислене.

Икономическият растеж на страната миналата година отчете най-ниския си темп от четвърт век.

Цените на петрола, изнасян от Саудитска Арабия, биха били по-малко от 17 долара за барел при обръщане в нивото на долара от 1998 г. – годината, в която цената на суровината достигна дъното след 80-те години.

 

Ползата за потребителите от историческо ниските цени петрола се притъпява от промени в данъчното облагане на горивата и намаляване на субсидиите, посочи Пол Хорснъл от банката Standard Chartered Plc.

„Със сигурност обаче се вижда, че настоящите цени са много ниски по каквито и да е описания”, добави той.

При тези нива и очаквания цените в България са брутално високи.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...