четвъртък, април 18, 2024

2500 лева средна заплата в Крумовград

Date:

Сподели новината.

12-те месеца добив на злато на Ада тепе край Крумовград превърнаха „Дънди Прешъс Металс“ (DPM) в лидер в добивната индустрия в България.

Освен постижението на  DPM като обединен бизнес – в Челопеч и Крумовград, новото дружество “Дънди прешъс металс Крумовград” също за първи път се нареди в топ 10 в секторната класация на “Капитал”, като отчете приходи от близо 140 млн. лв. и почти 33 млн. лв. печалба, пише rodopi24.

Канадската Dundee Precious Metals (DPM) е произвела близо 30% повече злато от дейността си в България през 2020 г. Основната причина за ръста е, че миналата година беше първата, в която рудникът на компанията край Крумовград работи пълни 12 месеца. Увеличение обаче има и в производството на златен концентрат от мината в Челопеч, показват данните на дружеството.

Предварителните резултати сочат, че двете местни дружества на DPM – “Дънди прешъс металс Челопеч” и “Дънди прешъс металс Крумовград”, са добили малко над 298 хил. тр.у. злато под формата на концентрат.

Общо 118.7 хил. тр.у. са произведени от рудника “Ада тепе” край Крумовград, което е над два пъти повече от предходната година. Производството там започна в средата на 2019 г., а пълен капацитет беше достигнат в края на август.

Междувременно, благодарение на златната мина, средната заплата в Крумовград достигна 2500 лева бруто.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Ад на пътя край Пазарджик

Верижна катастрофа е станала тази сутрин на пътя Пазарджик-Пловдив....

Какво се случва с язовир Камчия, сухата зима го изпразни

Сухата зима тази година повдига въпроса налице ли е нова...

Голям скандал в Търново! Пиян полицай предизвика катастрофа на оживен булевард

Полицай предизвика катастрофа вчера вечерта на оживен булевард във...

Голям бой в центъра на Силистра

В късния следобед на 14 април, около 17:00 часа,...