10-те държави с най-добро качество на живот в света

0
449
7c8a032eb1fd580d4ed0e1065f1e3688
7c8a032eb1fd580d4ed0e1065f1e3688
Сподели новината.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие публикува годишния си списък на държавите с най-доброто качество на живот.

34 държави са изследвани по индекса „По-добър живот“. Те са били класирани според различни параметри на благосъстояние, сред които баланс между работата и личния живот, финансово богатство и качество на околната среда, предава Tech Insider.

Ето кои са 10-те държави, в които качеството на живот е на най-високо ниво:

10. Дания

Скандинавската държава се класира високо по отношение на платения отпуск, който е средно 5 седмици в годината. Само 2% от датчаните споделят, че работят извънредно в сравнение със средното за Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ниво от 13 на сто – процент, който нараства всяка година.

9. Нова Зеландия

Емисиите на парникови газове са относително ниски в Нова Зеландия. Това се дължи основно на малкото население и непосредствената близост до морето.

8. Холандия

Тази държава се гордее с едно от най-високите нива на грамотност в целия свят. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е установила, че пълнолетните хора в Холандия се класират над средното ниво на тестове по математика и четене с разбиране.

7. Швеция

Хората в тази скандинавска страна имат високо ниво на гражданска ангажираност. Миналата година 86% от жителите на Швеция са гласували на парламентарните избори.

6. Канада

Тази страна се класира високо по отношение на жилищните стандарти. В Канада средният дом разполага с 2,5 стаи на човек. Това е най-големият брой, отчетен в изследването на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

5. САЩ

Изкачвайки се с две позиции спрямо миналата година, САЩ излиза на върха в областта на жилищата, доходите и богатството. Средният разполагаем доход на домакинството е 41 355 долара на годината – близо два пъти повече от средното за страните, обект на проучването.

4. Австралия

Въпреки че страната се класира под номер едно през последните две години, тази година пада до четвъртата позиция. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е установило, че хората имат силно чувство за общност в Австралия. 92 на сто от австралийците вярват, че познават някого, на когото биха могли да разчитат.

3. Швейцария

Нивото на безработицата в Швейцария е около 3,5% – едно от най-ниските в света.

2. Исландия

Страната е скочила с цели 9 позиции спрямо миналогодишния индекс. От 2013 г. насам нивото на безработицата и на замърсяването отбелязаха спад. Като дом на ледници, топли извори и водопада Скогафос, Исландия се радва на най-чистата чешмяна вода в света.

1. Норвегия

За една година скандинавската страна се премести от втора на първа позиция. Хората живеят най-добре в Норвегия, където по-голямата част от тях имат платена работа, високо ниво на образованост и живеят средно 82 години. Индексът е проучил общо 23 показателя за благополучие измежду 11 категории.

--------------------------