петък, април 19, 2024

Четвърти български продукт е защитен в Брюксел като традиционна храна

Date:

Сподели новината.

Кайсерован врат Тракия” (Kayserovan vrat Trakiya) e четвъртият български продукт, вписан в Европейския регистър на храните с традиционно-специфичен характер.

Кайсерован врат Тракия” (Kayserovan vrat Trakiya) e четвъртият български продукт, вписан в Европейския регистър на храните с традиционно-специфичен характер. Инициативата е на сдружение “Традиционни сурово-сушени месни продукти”, в което членуват 21 месопреработващи предприятия от цялата страна. Сдружението вече защити в Брюксел филе “Елена”, “Панагюрска луканка” и роле “Трапезица”. Европейската комисия одобри и вписването на “Българско розово масло” в Регистъра на защитените географски указания. В Брюксел са изпратени документи за защита на “Говежда пастърма”, в национална процедура по регистрация е “Троянска луканка”, а сдружение на производители подготвя документацията за “Странджански манов мед”, съобщи Иванка Статкова, главен експерт в дирекция “Директни плащания и схеми за качество” в Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Три вида закрила

Европейският съюз предлага три вида закрила на селскостопански и хранителни продукти – със защитени наименования за произход, географски указания и храни с традиционно-специфичен характер. Общото между тях е, че защитените продукти носят логото на ЕС, което означава, че са с по-специални качества, съответно – и по-скъпи. Общо е и правилото, че защитата не е свързана с правата на отделна фирма (както е при търговската марка), а от нея могат да се ползват неограничен брой обединени в сдружение производители, спазващи определени условия. Разликата между трите категории е, че продуктите със защитени наименования за произход или географски указания са характерни само за определен регион и могат да бъдат произвеждани само от фирмите в него. Храните с традиционно-специфичен характер обаче могат да бъдат произвеждани от фирми в цялата страна, но при определени условия.

Под контрол

Производството на храни с традиционно-специфичен характер се подчинява на строго определени правила. Първото от тях гласи, че могат да бъдат произвеждани само от фирми, които членуват в специално създадено сдружение. По правило тези сдружения са отворени и към тях могат да се присъединяват нови членове. Второто изискване е стриктно спазване на рецептурата, технологията и условията за производство, описани в съответната документация, с която се иска защита в Брюксел. “Регистрацията изисква всички фирми да работят по утвърдени традиционни методи, с еднакви рецептури и при еднакви технологични параметри, защото това гарантира еднакви вкусови качества на продуктите и съхраняване на българския вкус”, уточнява инж. Живка Георгиева, собственик на фирма “Жика” и инициатор за създаване на сдружение “Традиционни сурово-сушени месни продукти”. Членството в сдружение дава възможност за вътрешен контрол над производителите. Основният контрол обаче е възложен на външни сертифициращи организации, които се одобряват от министъра на земеделието и храните. Веднъж годишно те проверяват дали производителите спазват правилата и описаните характеристики, които определят традиционно-специфичния характер на съответната храна. Проверките се заплащат от производителите, които подлежат на контрол и от Българската агенция по безопасност на храните.

Процедурата

Обща е и процедурата, по която се кандидатства за закрила пред Европейската комисия. Инициаторите кандидатстват пред българското Министерство на земеделието и храните, като прилагат съответните документи за връзката на продукта със съответния регион или доказателства за традиционния състав на храните или начина на производството им. Задължително представят рецептурата и описанието на продукта. След проверки на експерти от земеделското министерство и изтичане на необходимия срок за възражения от заинтересувани лица заявката се изпраща служебно до Европейската комисия. Тя се публикува в Официалния вестник на общността и се дава възможност на всяка страна членка за възражения по регистрацията. След шест месеца, ако не последва възражение, продуктът се вписва в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания или в Европейския регистър на храни с традиционно-специфичен характер. Процедурата е безплатна и продължава около две години. Вписването е безсрочно, но производителите са длъжни да спазват описаните технологии, като Еврокомисията не прави допълнителни проверки. Преди години Eвропейската комисия отказа да защити само за България гроздовата ракия с мотив, че тя се произвежда и в Турция, Македония, Сърбия. Страната ни не успя да защити и таратора пред ЮНЕСКО като част от нематериалното ни историческо наследство.

За ползите

Засега общият брой регистрирани защитени наименования и храни с традиционно специфичен характер в ЕС е над 1300, уточни Иванка Статкова. Италия е сред страните с най-много защитени продукти в ЕС. Експерти предупреждават, че производителите на защитени храни не трябва да живеят с представата, че постоянно ще продават продуктите си зад граница. Поради спецификата на тези храни те по правило се произвеждат в по-малки предприятия, в по-малки количества, с прилагане на типични техники. Затова е трудно мислимо да присъстват непрекъснато на чужди пазари. Но тези храни могат да служат за популяризиране на региона и държавата, за привличане на туристи и за сближаване на местните общности. Към предимствата за фирмите се прибавят по-високата цена на продукта, както и възможността за участие на производителите му в промоционални програми, финансирани от ЕС.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...

Общинските съветници от ПП СЕК подкрепиха създаването на „Фонд за развитие на Летище Бургас“

Очаквано, общинските съветници от Средна Европейска Класа категорично подкрепиха...

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...

Голямо предприятие в Димитровград закъса с парите

Производителят на торове „Неохим“ АД е възобновил от днес,...