Сподели новината.

Особено опасна ваксина срещу хепатит В, съдържаща живак, е внесена у нас от Турция. Това става ясно от документи, с които Фрог нюз разполага.

УЖАС! Внесоха опасна ваксина с живак от Турция, води до неизлечими болести

Ваксината Еувакс е произведен в Южна Корея и е забранен за употреба както от Европейската агенция по лекарствата, така и нашата Изпълнителна агенция заради високото съдържанието на т. нар. тиомерсал, в който има живак. В медицинската практика са описани случаи, при които ваксината, използвана при деца, е довела до тежки и неизлечими заболявания като множествена склероза и аутизъм.

Оказва се, че опасната пратка е влязла у нас на 21 юли т. г., заедно със 100-те хиляди петвалентни ваксини за децата, дарени от южната ни съседка, става ясно още от документите. Подготовката за внасянето на Еуваксът започва, когато на 9 март. т. г. здравното министерство, спазвайки задължителната процедура, иска одобрение от Изпълнителната агенция по лекарствата да се внесе както въпросната ваксина, така и петвалентната, известна още като Пентаксим. От агенцията са категорични, че за втората няма проблем и тя може да се постави на деца. Експертите обаче връщат отговор, в който изрично отбелязват, че Еуваксът е забранен за страните от ЕС и той на трябва да се взима. Посочено е, че той е забранен за употреба, като се изтъкват две основни причини-едната, че ваксината съдържа тиомерсал в големи количества и втората-че не може да се използва в рамките на имунизационния календар.

Има данни, че е правен опит становището на агенцията да се промени така, че ваксината да се внесе безпрепятствено. Това, обаче не се е случило, защото никой не е посмял да си сложи главата в торбата и да разпише документ с невярно съдържание. Експертите остават на твърда позиция, че Еуваксът за нищо на света не трябва да стига до българските пациенти и особено до децата. На 28 май министрите одобряват споразуменията за дарение от Турция. Решението се взима бързо, най-вече заради разразилия се скандал с липсата на ваксини срещу дифтерит, тетанус, коклюш и полиомиелит.

Нещата затихват до момента, в който ваксините не се появяват на митницата. В митническата декларация е отбелязано, че се внасят 200 000 ваксини, като половината от тях са дългоочакваните петвалентни ваксини Пентаксим. Обикновено, когато на границата се появи пратка с лекарства, от митницата ни предупреждават за това. За вноса на въпросните ваксини, обаче никой не ни се е обаждал, каза пред Фрог изпълнителният директор на ИАЛ Асена Стоименова. Тя е озадачена, че този път граничните власти са пропуснали да ги уведомят. Не скри учудването си, че е намерена вратичка Еуваксът да бъде все пак внесен. Има и друг скандален факт. Ваксините са придружени от листовка, в която се посочва, че ако възникнат  проблеми при използването й, трябва да се потърси помощ от  структурата, отговоряща за ваксините в Турция, което противоречи на всички правила. Това е недопустимо, категорична е Стоименова.

До този момент съдбата на опасната ваксина е напълно неясна. Според експерти в лекарствения бранш по-вероятно е тя да стои складирана и да се чака момент, в който да се пуснат за употреба. Втората възможност е да е унищожена по документи, но в същото време да е продадена и изнесена в друга страна. Най-малка е вероятността ваксината да е върната обратно. Спецове са категорични, че случаят е изключително тревожен и касае националната сигурност на страната ни. Тиомерсалът е живачна органична сол, която влияе пагубно върху централната нервна система като дори в малки количества може да предизвика опасни последици за здравето на човека. Особено е опасен за плода и детето в ранния период на живота му. Живакът има токсично въздействие върху нервната, храносмилателната и имунната система, белия дроб, бъбреците, кожата и очите.

Фрог разкри и друг също толкова скандален факт. Оказва се, че България е имала възможност да вземе ваксини от призната в цял свят френска фирма. Защо, обаче е отказана офертата и се е прибегнало до ваксините от Турция, четете утре.

Становището на Изпълнителната агенция по лекарствата, че ваксината Еувакс не е разрешена да се използва, е от месец март т. г.

Решението на МС да се внесат ваксините

Кореспонденцията между здравното министерство и ИАЛ, касаеща вноса на  двете ваксини, продължава  и в началото на юли т. г.

Ваксините влизат у нас по документи на 21 юли, като ИАЛ не е уведомена за това

В листовката, която съпътства Пентаксима, дават съвет при нужда да се обърнем за помощ към Турската служба за общественото здраве, което е абсолютно  недопустимо