четвъртък, юли 25, 2024

Туризмът оцеля и през това лято

Date:

Сподели новината.

Това лято премина при много трудности за туристическия бранш. Още преди началото на сезона имаше апокалиптични прогнози за мощен срив в посещенията, фалити и нова криза.

Те бяха продиктувани от очакванията за голям спад в посещеинята на руските, украинските и беларуските туристи. Действително отливът от тези държави беше осезатеелен, но очакваните трагедии не се случиха. Всъщност според последните данни на различните туристически организации, а и на НСИ през лято 2015 година има дори леко увеличение на нощувките по Черноморието. То е около 2 процента. В същото време обаче се отчита по-значително намаление на приходите от туризъм с около 10 процента. На пръв поглед това е парадоксално, но зад тези цифри има реална пазарна логика и икономически засимости.

Заради кризата в Русия и Украйна очаквано броят на туристите от там беше силно намален. Специално за отлива от Русия повлияха няколко фактора. На първо място е обезценката на тяхната валута. Рублата загуби от стойността си около 35 процента, което удари силно най-вече върху средната класа, която пък е най-честия клиент по родното море. Влияние оказаха и влошените отношения на междудържавно ниво между България и Русия, както и забраната на Путин. Той в прав текст наложи вето върху посещенията у нас на държавни служители. А, такива на служба в Русия са над 1 милион души. Визовите проблеми пък отдавна са пречка, за която все още не е намерено решение. Тежката криза в Украйна и колапсът на икономиката в тази държава дръпнаха над 100 хиляди туристи само през това лято.

Летният сезон започна много катастрофално, като през юни и юли отливът беше наистина тревожен. Според различни изчисления той варираше между 30 и 40 попрцента спрямо миналата година. Това наложи бързи решения на мениджъмта на хотелите и ваканционните камплекси. В резултат на това през август цените на услугите бяха смъкнати до невероятни нива. Стигна се до там ол инклузива в Слънмев бряг в част от тризвездните хотели да падне 45 лева на денонщие точно през август. Такива цени не е имало от 2003-2004 година, споделиха местни предприемачи. Само нощувка се предлагаше на цени от 15 до 20 лева на легло в най-активната част от сезона. В същото време туроператорите развиха впечатляваща дейност и насочиха усилията си към дестинациии, които до този момент не бяха атрактивни за родните хотелиери. Така изведнъж се увеличи потокът от почиващи от Казахстан, Азербайджан, Иран, като много приятна изненада беше и вдигнатите нощувки на туристи от Китай. Една от традиционните дестинации Израел   пък показа с 12 процента по-голям приток на хора на родните курорти, най-вече в Слънчев бряг. Една от причините за увеличения интерес към роднота море бяха ниските цени, като при тези държави допълнително пакетите бяха по-атрактивни и заради спада на еврото. Те са основно доларови икономика, а пакетите у нас се предлагат в евро, което пък белеши спад на котировките си спрямо американската валута. Така родният продукт става много евтин, макар и не толково качествен.Заради ценовата атака бяха привлечени в последните месеци и повече туристи от Франция, Дания, Чехия, Словакия, Унгария и др. За силния финал на сезона повлия положително и слънчевото време, което в последните седмици пък дръпна и доста българските туристи, които използваха също евтините предложения, за да отидат на море. Така, в крайна сметка туристите бяха малко повече, но парите по-малко. Това може да се окаже проблеми пред доста хотелиери, които нямяа да имат рерурс за освежителни ремонти или допълнителни инвестици. Други пък ще изпитват затруднения при обслужване на кредитите си към банки. При така стеклите се обстоятелства обаче, падането на цените беше единствения начин да се запази по някакъв начин пазара.

И през това лято в Слънчев бряг се вихреше алкохолния туризъм. Тълпите с пияни и дрогирани млади хора обаче не бяха толкова големи и впетачтляващи, колкото през други години. Цените по заведенията и павилионите в курорта се запазиха сравнително стабилни, като някои кръчми стигнаха до там да правят промоци на народни стойности-пример- 3 кебапчета с бира- 4 лева.

В малките градчета на юг от Бургас кризата също се усети. С изключение на Созопол и Приморско, останалите места отбелязват спад. в Царево и Ахтопол сезонът беше около 40 дни. Месни собственици на заведения споделиха, че едва са успели да излязат на нула през това лято. В град Черноморец пък се стигна да се предлагат квартири по 5 лева на вечер. В Ахтопол пък възрастна жена примамваше клиенти с невероятната оферта от нащувка плюс закуска и вечеря за 15 лева. Бабата сама се ангажираше да подготвя закуската, която според промоцията е щяла да бъде от биопродукти от Странджа планина, а към всяка вечеря като екстра за мъжете се предлагаше и домашна ракия.

На фона на тази екзотика в някои курорти чадърите се предлагаха за 15 лева, шезлонгите за 7, а концесионерите грубо нарушаваха наредбите за свободни пространства по плажните ивици.

Като капак избухна и скандалът с фекалиите във водата около Лозенец. Това като, че напълно оформи картината през това лята. А за следващото явно още никой не мисли.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Девня остава с един завод по-малко

Πopeдeн oпит зa пpoдaжбa нa гoлям дeвнeнcĸи зaвoд пpaви...

Изграждат нов завод за 60 милиона в Дулово

Peгиoнaлнaтa инcпeĸция пo oĸoлнa cpeдa и вoди в Pyce...

Как се развива икономиката на Балчик

Балчик съчетава два особени общински профила – туристическа община...

Изграждат три нови завода в Търговище

Πpoeĸт зa 34 млн. лeвa щe пpeвъpнe бившия зaвoд...