Припознай това

0
194
707590d2008a8e80f15b39c1bedd85e7
707590d2008a8e80f15b39c1bedd85e7
Сподели новината.

Когато в събота и неделя българското футболно първенство се поднови с четири мача на кръг, освен сянката от липсата на ЦСКА и „Локомотив“ (София) ще витае и тази на отсъствието на отстранения „Литекс“. А всичко, което ще се случи от тук до края на сезона, ще минава под знака на девиза „Така вече не може“ и въпроса „А как трябва“.

В последните седмици от изваждането на „Литекс“ от А група заради колективното напускане на терена на мача срещу „Левски“ в края на миналата година е започнала много активна и конкретна работа по създаването на Суперлига, в която като негласно задължително условие влиза включването на ЦСКА. Времето за трансформацията на настоящия изпълнен с недъзи шампионат, който вече включва едва девет състава, обаче тече изключително бързо.

Основният въпрос продължава да бъде как ЦСКА да се върне в елита при настоящото си положение. Клубът продължава да е процедура по несъстоятелност и излизането от това състояние не се вижда на хоризонта. Практически вече няма време за оздравяването на настоящото дружество ПФК ЦСКА АД, а и очевидно никой не иска. „Ще дам една прогноза заради нещо, което знам, че се случи в последните два дни. Очаквайте догодина в А група ЦСКА с благодетел Гриша Ганчев“, заяви управителят на фирмата –  притежател на телевизионните права, „Футбол про медиа“ Атанас Караиванов пред „Диема спорт“.

С малко компромис и чисти дрехи

Какво точно се е променило в последните два дни  не е ясно. Но според проучванията на „Капитал“ е сигурно, че все повече се отива към вариант в новото първенство да участва създаденото миналото лято дружество ФК ЦСКА. През есента БФС отказа да картотекира играчите на червените в това дружество във В група, защото то е съвсем прясно и по процедурите трябва да започне от А окръжна група.

Това дружество ще бъде допуснато да кандидатства за участие в Суперлигата, която се предвижда да направи т.нар. рестарт на футболното първенство в България. То е чисто откъм задължения, издържа се от Гриша Ганчев и според изпълнителния му директор Пламен Марков е „учудило всички футболисти и служители, че всичко се плаща навреме“. “ Единият вариант е не без подкрепата на държавата да продължим с новия клуб – ФК ЦСКА, който няма никакви задължения към държавата и физически и юридически лица. Това вероятно е най-добрият и чист вариант“, каза той в интервю за „Дарик“.

За да да се случи това обаче, Гриша Ганчев вероятно ще трябва да направи определен компромис и да купи от НАП поне правата върху марката на ЦСКА. Така ще придобие условно и правата върху историческите успехи на червените. Според няколко източници при създаването на новата лига ще залегне условното изискване да кандидатстват само клубове, които са припознати от феновете. Това ще изключи възможността да се появят с претенции няколко вида ЦСКА или „Локомотив“ (София) например. Освен това ще се залага на популярността, което прави „Локомотив“ не толкова предпочитан кандидат.

Подобна схема вече е получила одобрението на спортното министерство, а и на БФС, изглежда, и на УЕФА. От кабинета на Красен Кралев са дали одобрение базата на „Българска армия“ да остане да се ползва от новото дружество, тъй като договорът е с ПФК ЦСКА АД. За червените ще остане неудобството да изчакат поне две години, без да участват в европейските клубни турнири. Те и бездруго имаха наказание заради редица стари финансови прегрешения. На този етап това изглежда по-малката болка пред възможността отборът да остане в аматьорския футбол още една или повече години. „Започване от нулата от четвърта дивизия ще е пагубно за отбора. Ще е самоубийствено заради интереса на феновете. Отделно кой от състезателите ще отдели пет години от кариерата си, за да може в името на ЦСКА да играе при аматьорите“, каза Марков.

Като част от жертвите, които ще трябва да даде Гриша Ганчев, е краят на елитния проект „Литекс“. Отборът от Ловеч ще трябва да остане в Б група най-малкото за да се избегнат спекулациите, ако има два свързани с него отбора в едно първенство. Самият той още преди време споделил пред близки, че вижда бъдещето на „Литекс“ именно във втория ешелон. Освен това се е е получила остра реакция срещу възможността за сливане между „Литекс“ и ЦСКА. Това допълнително форсирало проекта за вливането на новия ЦСКА в бъдещата Суперлига.

Край на хобитата

Основният въпрос е дали БФС ще успее да ускори и създаде навреме проекта за нова Суперлига, която да стартира от лятото. Времето напредва, а извън дейностите по идейната концепция не се случва много на практика. Според източници на „Капитал“ от УЕФА са дали разрешение да се направи подобен нов старт на футболното първенство, но с изричното уточнение, че това ще е еднократен акт. Критериите за участие вероятно ще са малко завишени от досегашните лицензионни. Така ще се избегне възможността да се допуснат компромисите, които доведоха до състоянието на ЦСКА и „Локомотив“ (София).

Плановете предвиждат да се започне тази година с 12 отбора, за да може формално пред УЕФА да се оправдае липсата на спортно-технически критерии за попълване на групата. Дългосрочната цел е участващите състави да се върнат към нивата от минали години – 16. Самата УЕФА след това ще прави собствен мониторинг на новите участници и на процедурата, за да я одобри. Но вече има зелена светлина да се работи в тази посока.

От клубовете ще се изискват множество подобрения по стадионите, който е и основният и най-трудно разрешим проблем. За това се е искало съдействието на държавата. Според информацията на „Капитал“ премиерът Бойко Борисов лично е обещал да намери пари и начин да се отпуснат средства, но само при едно условие: „Оправете въпроса с ЦСКА и ще помогна.“ Чрез община Варна например ще се осигурят пари за всеизвестния с характеристиките си на нива терен на стадион „Тича“. За стадиона на „Локомотив“ в Пловдив също вече е обмислян вариант за ремонт. Проблем е замразеният строеж на стадион „Христо Ботев“, защото е частен. Столичният „Славия“ ще бъде задължен да постави осветление, за да могат да се играят мачове по тъмно. Спортният министър Красен Кралев се е заел със задачата да търси варианти за ремонти и по другите стадиони, където има проблеми.

Основният въпрос, който тепърва ще се решава, е как да се администрира първенството и то да заработи по пазарни правила. Проектът, в който участват активно служители на БФС, предвижда създаването на отделна компания, условно под шапката на една „истинска Професионална футболна лига“. Те използват модела на полската Екстракласа, където клубовете от бившата първа дивизия са създали акционерно дружество. Там със свой дял участва и местната федерация. БФС ще запази ключовите комисии като съдийската и дисциплинарната. Новата ПФЛ ще се занимава с управлението на телевизионните и медийни права, маркетинга и ежедневното оперативно управление на първенството.

Клубовете ще бъдат одитирани по-често, а не веднъж годишно през февруари-март, за да може да се следи за доброто им финансово състояние. Ще се въвеждат и правила за повече прозрачност по отношение на заплати, трансфери, комисиони за агенти, за да може да се избегне влошаването на показателите на участващите клубове от неразумни действия. В момента дори клубове като „Лудогорец“ и „Левски“ пропускат да публикуват финансови отчети. Засега на дневен ред още стои въпросът кой ще управлява този проект. А и много от собствениците и президенти на клубове в България досега са показали, че създаването на продаваем продукт от футбола не им се удава. Затова източник, пряко замесен в процедурата, коментира пред „Капитал“ ситуацията така: „Най-важното е да се разбере от собствениците на клубовете, че футболът е бизнес. В момента, в който кажат, че за тях това е хоби, разговорът приключва.“

--------------------------