Парадоксална държава! Безработни не искат заплати по 700 лв

0
297
d32703e4d6167ce27e1a9881230505a2
d32703e4d6167ce27e1a9881230505a2
Сподели новината.

Вече 7-8 години пазарът в България е близко до Европейския съюз и най-логичното обяснение, което имам аз е, че от две години, пазарът на труда в България работи заедно с европейския пазар. За това предупреждавахме отдавна, каза по НТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Изказването му бе по повод репортаж, от който става ясно, че има глад за работна ръка в район с висока безработица. А най-големият парадокс – хората отказват да работят за заплата от 700 лева.

Заплата над 600 лева, 8-часов работен ден, служебен транспорт и бонуси – ваучер за храна, масажистка, зъболекар и фризьорка на повикване. Обявата е истинска, а ето го и работното място – в шивашки цех в Търговище, където работят над 350 души. Някои вече 20 години. Нови желаещи са работа обаче няма. Не помагат нито трудовата борса, нито обявите.

Димитров обясни, че българите предпочитат да заминат в Европа и да работят там.

„Като започнем от нискоквалифицирания труд, където хората изкарват по 5-6 до 7 евро на час в която и да е европейска държава на черно в строителството. Тези хора изкарват по 800-900 до 1000 евро от това да бъркат бетон в строителството. През тези 7-8 години се образуваха анклави на българи, които живеят и работят в чужбина”, коментира още Пламен Димитров.

Той цитира изследване на Българският икономически и социален съвет относно нагласите на младите хора, които завършват средно образование за трайна или нетрайна имиграция в Европа. По думите му хората вече несе спират да имигрират в чушбина заради незнанието си на език, тъй като повечето от тях вече пътуват при роднини.

„Ръстът на заплатите с 7-8% годишно трябва да бъде ускорен”, смята още президентът на КНСБ.

„В много от секторите, където имаме глад за кадри, смятам, че има възможност за вътрешно преразпределение. Там, където има традиционно ескалиращо напрежение е енергийният сектор, в мините, в мини „Марица Изток” заради неплащането на задълженията към мините по веригата. Трябва да се вземе спешно решение тези 400 млн. лв. да бъдат изплатени към мини „Марица Изток” или част от тях, за да могат да бъдат плащани рогулярно заплатите на миньорите и да добият те въглища, които централите чакат, за да ни дадат топлото и тока”, добави още Пламен Димитров.

--------------------------