Сподели новината.

Авеню Шанз-Елизе в Париж е най-скъпата търговска улица в Европа, Африка и Близкия Изток, показва традиционното проучване ….

„Търговските улици по света“ на консултантската компания Cushman & Wakefield, чийто стратегически партньор за България и Македония е Forton. Въпреки поредицата от трагични събития във френската столица тази година емблематичният булевард запазва позиции. В световен план Шанз-Елизе остава на трето място със среден наем от 1104 €/кв. м/месец . Първото място и тази година е за 5-то Авеню в Ню Йорк, където търговците плащат по 2818 €/кв. м/месец. Проучването на Cushman & Wakefield се провежда за 27-ми път и обхваща 500 локации в света, като се базира на данни на консултантската компания и нейните партньори. В тазгодишната класация софийският булевард „Витоша“ пада с две позиции до 54-то място, като задържа средната наемна цена на 44 €/кв. м/месец. Непосредствено пред българската търговска улица е „Обходна улица“ в Братислава, а още една позиция по-напред – „Магеру булевард“ в Букурещ със среден наем от 45 €/кв. м. „Пазарът на търговски площи и потреблението у нас се възстановяват с по-бавни темпове от развитите държави в региона, но показват стабилност – наемните цени на бул. „Витоша“ се запазват и това са реалните нива към момента“, коментира Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ във Forton/Cushman & Wakefield. Според него след поредицата от ремонти Витошка привлича сериозен поток от хора, но е важно и каква е концепцията на наемателите – освен модни оператори, на булеварда вече присъстват заведения, дрогерии, аптеки, мобилни услуги. Обликът на търговската улица коренно се промени и това трябва да се има предвид от търговците.

В Европа

„Като цяло в Европа и региона пазарите на търговски площи се възстановяват с бързи темпове, въпреки политическата и икономическата нестабилност в отделни държави“, коментира  Джъстин Тейлър, мениджър „Търговски площи“ за Европа, Африка и Близкия Изток в Cushman & Wakefield.По думите му на много от развитите пазари в региона се очаква ръстът на наемите да продължи, подкрепен от силното търсене и слабото предлагане на площи за търговия. В развитите икономики този процес е подкрепен от подобряващите се пазари на труда, ръста в заплащането и възстановяването на потребителското доверие. За сметка на това в страни като Русия и Украйна, които се очертаха като гореща точка тази година, икономиките и в частност – търговията на дребно, преживяват спад. Най-силен ръст на наемните цени през 2015 в региона отбелязват Графтън Стрийт в Дъблин, Ковънт Гардън в Лондон и търговските улици в Милано и Рим.

В света   

В световен план проучването на Cushman & Wakefield показва общо покачване на наемните цени с 35% през изминалите 12 месеца. В основата му е общото подобрение на световната икономика, която се очаква да нарасне с 2.5% през 2015 г. в продължение на тенденцията от последните три години. Докато обаче развитите пазари в Европа и Америка ускоряват растежа си, то икономиките на развиващите се страни, като Русия, Китай, Бразилия изостават и дори се свиват. В Азиатско-Тихоокеанския регион като цяло наемните цени са под натискл Най-силно влияе Китай, който преживява спад на продажбите в търговията на дребно и в туризма, но продължава да привлича висок клас международни брандове с по-достъпни наеми и нарастващи остъпки за търговците. В същото време, макар и да преживява спад, Коузуей Бей в Хонконг остава втората по цени в света търговска улица с наеми от 1932 €/кв. м/месец. В Топ 10 на световните търговски локации освен Хонконг от азиатските столици влизат още Токио и Сеул.