вторник, април 23, 2024

Кой е правилният ислям?

Date:

Сподели новината.

На 2 декември пакистанските съпрузи Ташфин Малик и Саид Фарук щурмуват център за социални грижи в Сан Бернардино.

На 2 декември пакистанските съпрузи Ташфин Малик и Саид Фарук щурмуват център за социални грижи в Сан Бернардино. По време на тамошно коледно коледно тържество те убиват 14 души и раняват други 21. Какво ги кара да извършат този чудовищен акт на насилие?

Атентаторката Ташфин Малик е родена през 1986 година в пакистанската провинция Пенджаб. Нейният баща е инженер, който след свада с роднините напуска Пакистан и се заселва със семейството си в Саудитска Арабия. Там той се разделя с изповядвания от повечето пакистанци ислям, който представлява вековна традиция и смесица от суфизъм и други религиозни течения като индуизма, будизма и зороастризма.Идеологията на убийците от “Ислямска държава” не се е родила от нищото. Тя е вдъхновена от ултраконсервативния уахабизъм, който е официална религия в Саудитска Арабия. И други “вдъхновения” идват от саудитското кралство.

Вяра и пари

Суфизмът е мистично течение в исляма, разпространено от мюсюлманските завоеватели в Южна Азия между XI и XVIII век. В южната част на пакистанската провинция Пенджаб има стотици гробници на суфистични светци. През последните десетилетия обаче между отделните мюсюлмански общности в Пакистан все по-често започнаха да възникват религиозни конфликти – най-вече между сунитското мнозинство и шиитското малцинство, както и между отделните сунитски групи. Добър пример в това отношение е именно бащата на атентаторката от Сан Бернардино: след като прекъсва връзките с роднините си, той се разделя и с исляма, с който е израстнал в Пакистан. Бащата на Ташфин не е единичен случай. През 1970-те години хиляди пакистанци се преселват в богатите на петрол държави в Персийския залив, където намират работа.

Атентаторите от Сан Бернардино

Там те се запознават със съвършено друг вариант на исляма. Много пакистанци определят саудитската интерпретация на исляма като твърде закостеняла и несъчетаема със социалните, икономически и политически реалности в Пакистан. Въпреки това много от тях възприемат консервативната религиозна форма, практикувана в арбаските държави като Саудитска Арабия и Кувейт. И тъй като в Персийския залив тези пакистанци печелят повече пари, отколкото в родината си, религиозният обрат се превръща в един вид отличителен белег за по-добър икономически статут.След като се върнат в Пакистан, много от гурбетчиите обиждат своите сънародници и роднини, защото те “нямали правилно разбиране за исляма”. Точно това се случва и с Ташфин Малик. След завръщането си от Саудитска Арабия, като студентка в Пакистан и тя изразява надоволство от начина, по който живеят нейните мюсюлмански връстници и техните семейства. Пакистански вестници цитират някои от нейните роднини, които твърдят, че Ташфин предупреждавала жените да се придържат “изцяло към предписанията на исляма”. В това всъщност няма нищо необичайно. Още от 1980-те години често по улиците се срещат пакистанци, които хулят своите сънародници, че практикуват “направилен” ислям. Тази нагласа неведнъж е водила до насилие между отделни сунитски групи.

Безсилието на Пакистан

Участието на пакистанката Ташфин Малик в атентата в Сан Бернардоно обаче е нещо ново. То пренася вътрешнопакистанския конфликт за “правилния” ислям в ново измерение. Пакистанецът Фейсал Шахзад, който през 2010 година искаше да взриви Таймс Скуеър в Ню Йорк, също е живял известно време в Саудитска Арабия. И той, подобно на Ташфин, произхожда от средната класа в Пакистан. Днес пакистанските власти все още нямат концепция, с която да се противопоставят на този феномен: радикализирането на образовани и сравнително благосъстоятелни млади пакистанци. Военното ръководство на страната и умерената дясноконсервативна партия PML-N, която е начело на правителството, се опитват да се противопоставят на екстремистките организации с широкомащабна кампания. Инициативата върви обаче много трудно, защото голяма част от избирателита на PML-N в Пенджаб са мъже и жени, спечелили парите си в страните от Персийския залив. “Млади пакистанци със сериозни емоционални проблеми лесно се натъкват в социалните мрежи на теории, които обясняват света и живота изцяло посредством религиозни и политически интерпретации. И точно този начин на мислене ги подвежда да компенсират своите страхове, заблуди и неуспехи чрез насилие”, казва един пакистански психолог. “При това те започват да вярват, че служат на Бога”, подчертава експертът. Вероятно такъв е бил и случаят с Ташфин Малик. Тя се запознава с един мъж, страдащ от психични разстройства. Омъжва се за него и взема решение да участва в масово убийство.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...