И това доживяхме! Стачка на адвокати….

0
210
1e92e29468d367fc231b76a078b7faaa
1e92e29468d367fc231b76a078b7faaa
Сподели новината.

Цял месец ще стачкуват благоевградските адвокати. Те няма да влизат в съдебна зала в знак на протест срещу мълчаливото отхвърляне на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата. Той отлежава от 13 месеца в правната комисия на Народното събрание, заяви председателят на Адвокатския съвет в Благоевград Иван Чолаков, цитиран от Струма.бг.  

Адвокатите ще стачкуват през целия месец юни поетапно – по няколко дни всяка седмица. Това е втората фаза от протестните действия, след като през месец май бяха спрени служебните защити. Изключение се допускаше само при извънредни случаи, като мерки на задържани лица.

Решението за бойкот бе взето на извънредно общо събрание на адвокатите от Пиринско, което се състоя на 23 април. Миналата седмица обаче Висшият адвокатски съвет го отмени и спря изпълнението, след като разложкият адвокат Петър Сланчев обжалва решението на колегите си с мотива, че процедурата по провеждането на събранието е опорочена.

„Решението на ВАС обаче ще бъде обжалвано пред ВКС, тъй като е с неясни мотиви”, заяви Иван Чолаков.

Той е убеден, че колегите му ще продължат протеста, което е право на личен избор на всеки един адвокат. „Днес информирахме за намеренията и съдиите от РС – Благоевград, които проявиха разбиране“, допълни адвокат Чолаков.

Благоевградските защитници се разбунтуваха срещу липсата на ясни правила при упражняване на професията им. Те са против възможността адвокатски услуги да се изпълняват от хора без юридическо образование. Мотивът им са, че от това страдат обикновените хора, които не получават адекватна правна помощ, и дават пример със заверката на документи или изповядването на сделки без адвокатско присъствие от кметовете на села или чиновници.

 

--------------------------