Интерпол издирва Ениз Ченгел

0
451
2e8bf6f45fb2b01f7bc63e367c45fa81
2e8bf6f45fb2b01f7bc63e367c45fa81
Сподели новината.

Бургаската окръжна прокуратура е пуснала до отдел „Международен“ на ВКП предложение турският гражданин Ениз Ченгел да бъде обявен за международно издирване, съобщава „24 часа”.Писмото е изпратено в началото на февруари. Това е поредната стъпка от процедурата за изпълнение на наказанието на Ченгел – 10 години лишаване от свобода. Собственик на фалиралат фирма „Ентуртранс“ бе признат за виновен на тежката катастрофа на магистрала „Тракия“ от 15 юни 2011 г., в която загинаха 9 души, а други 11 получиха тежки и средни наранявания.

Решението на Бургаския окръжен съд бе потвърдено от втора и трета инстанция, след което на 4 ноември м.г. то е получено за изпълнение в Окръжна прокуратура.

На следващия ден съдебната охрана отведе в затвора другите двама осъдени – Николай Точев, шеф на транспортния отдел на фирмата и шофьорът Светослав Димитров.

„От областна дирекция „Охрана“ ни върнаха присъдата, тъй като Ченгел не е намерен на адреса си в Бургас, затова на 10 ноември ние изпратихме документацията на отдел „Издирване“ на ОДМВР”, каза говорителят на Окръжна прокуратура Красимира Кателиева.

Ченгел е обявен за общодържавно издирване, но данните сочели, че той е напуснал страната на 9 август м.г. през ГКПП-Малко Търново и не е засечен да влиза обратно.

Затова започна събиране на необходимата документация той да бъде обявен за международно издирване, след което изпратихме предложението до ВКП, уточни прокурор Кателиева Ще бъде поискано съдействие и от Интерпол, казаха от пресцентъра на Главна прокуратура. Ако Ченгел бъде издирен, ще стартира процедура по естрадицията му.

След фалита на транспортната фирма бизнесменът започна бизнес с турски закуски. Двете му пекарни в Бургас работят успешно, но те се водели официално на друго име.

Другите осъдени – Точев и Димитров, са в затворничесто общежитие вече четвърти месец.

--------------------------