Защо паспортите са с различни цветове?

0
204
c072cd81b28e1948f39a3598c5667133
c072cd81b28e1948f39a3598c5667133
Сподели новината.

Паспортът е ключът за влизане в други държави. Може да сте забелязали, вероятно докато чакате на опашката за паспортен контрол, че тези пътнически документи са в само няколко цвята.

Обикновено паспортите са червени, зелени, сини или черни, обясни пред Business Insider Хрант Богосян, вицепрезидент на маркетинг отдела в интерактивната база данни за паспорти Passport Index.

Тези документи обаче се издават в различни нюанси на всеки от четирите основни цвята. „В рамките на всяка цветова гама виждаме широк кръг от вариации. Всъщност има много цветове на паспортите”, посочи той.

Има „много възможни сценарии” за причините защо страните избират определен цвят, допълни Богосян.

„Държавите членки на Европейския съюз използват виненото червено (бордо), докато страните от Карибската общност имат сини паспорти”, поясни Хрант Богосян.

Възможно е да има географски и политически мотиви, които стоят зад употребата на определени цветове. „Някои могат да твърдят, че бордото се дължи на комунистическа история”, заяви специалистът. Сините паспорти пък обикновено се считали за символ на „новия свят” – Северна Америка, Южна Америка, Океания и т.н.

За други държави пък изборът на цвета на паспортите се основава на вярата. „Повечето ислямски страни използват зелени паспорти заради значимостта на този цвят в тяхната религия”, обясни Богосян.

Зеленото се смята за любимия цвят на пророка Мохамед, както и за „символ на природата и живота”, добави Кристофър Бийм от Slate. Това прави цвета „естествено съчетание с исляма и Близкия Изток”.

Други държави избират стилове, които са отражение на индивидуалния им характер и идентичност.

„Швейцарските паспорти са ярко червени”, посочи като пример Хрант Богосян. „Паспортът на Турция се промени към бордо, с надеждата държавата да се присъедини към ЕС”.

Той отбеляза, че САЩ са опитвали редица цветове – червен, зелен, а сега син.

Цветът на пътническите документи се определя и от практичното. Понякога изборът се свежда до наличността.

„Изработването на паспорти е силно контролиран процес и само няколко компании по света се занимават с него. Картонът, използван за кориците, обикновено се доставя от трета страна и следователно е наличен само в определени вариации на цвета, за да отговори на необходимите стандарти”, уточни Богосян.

Паспортите не са се променяли особено през последните десетилетия, но скоро няма да бъде така.

„Навлизаме в една вълнуваща епоха, в която държавите започват да включват специални характеристики, за да отличават паспортите си”, добави експертът.

 Някои от най-интересните дизайни са тези с UV изработка. Пътническите документи на Канада, Великобритания, САЩ и Китай разкриват „скрити” изображения под ултравиолетови лъчи. А през 2012 г. във Финландия бяха издаден паспорти с анимирана картинка на тичащ лос.

Можете да видите галерия на паспортите, разделени по местоположение и цвят, на сайта на Passport Index.

--------------------------