Сподели новината.

 ГЕРБ и БСП обявиха подкрепа за резултатите от референдума на Слави. Така независимо дали е под или над бариерата за задължителност, парламентът се готви да приеме решенията от него – въвеждане на мажоритарен избор за депутати и намаляване на партийната субсидия, пише dnes.bg.
„Обсъждаме варианта референдумът да бъде подкрепен. Той е подкрепен от три и половина милиона души. Мажоритарният елемент е хубаво нещо“, каза шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той припомни, че при едни от последните промени в Изборния кодекс от ГЕРБ са предлагали смесена избирателна система – мажоритарна и пропорционална. От БСП обаче били против.

„Оттук-нататък трябва да се съобразяваме с тази форма на пряко допитване“, каза още Цветанов.

Той обясни, че все още няма политическо решение за подкрепа на референдума, но това са общите настроения в ГЕРБ. Той обясни, че партията им ще подкрепи и намаляване на държавната субсидия, но след анализ.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията й ще внесе предложения по трите въпроса за промени в Изборния кодекс. Тя също обясни, че БСП отдавна иска мажоритарен избор.

„Първата промяна за мажоритарен избор беше на БСП, и то преди години“, каза шефката на социалистите.

Нинова каза, че субсидиите на партиите трябва да се намалят. „Ще бъдем конкретни за това колко трябва да бъдат в предложенията си“, каза още червената лидерка.

„Какъвто и да е рискът за партиите, в момента е важен вотът на хората. Или ги чуваме, или следващият им сигнал ще е фатален“, каза тя.