Сподели новината.

Трафикът на имигранти през България за Западна Европа се превърна в един много добър бизнес за бълагрските каналджии и техните шефове.

Вече стана ясно, че на месец при добър оборот печалбата за каналджиите достига 100 хиляди евро. За сравнение, това е заплатата на един добре платен футболист в клуб от Германия или пък възнаграждението на изпълнетелен директор на печеливша компания от голям мащаб в България. Приток на бежанци доведе и до приток на свежа валута в страната, макор и по силно криминален начин. За да печелят толкова добри пари  участниците в играта, те трябва да определят съответните тарифи за преминаване през границита и логистиката след това. „Перископ“ се добра до актуално цифри за съответните групи, полове и дори видове бежанци, които биват транзитирани през България. Вижте ги:

– за мъж от 18 до 50 години – 3000 евро

– за мъж от 50 до 68 години – 4500 евро

– за мъж над 68 години – 6000 евро

– за жена от 18 до 50 години – 4000 евро

– за жена над 50 години – 5000 евро

– за дете до 2 години – 6000 евро

– за дете от 2 до 10 години – 5000 евро

– за дете от 10 до 16 години – 3000 евро

– за болен и трудноподвижен човек – 10 000 евро

Тези пари се дават на каналджия, който ги поема от Турция, Ливан или Сирия и ги води до България. След това родните играчи осигуряват каналите до  Сърбия. Там вече бежанците се оправят сами. Сумата се разпределя по схема между всички играчи. Вижда се, че таксите зависят от пола, възрастта и явно физическата годност на хората. Смята се, че на ден през българската граница преминават поне по 300 души, без да бъдат заловени. Лесно може да бъде направена сметка, какви печалби се заработват от този процес. Така бежанците станаха и „инвеститори“.