четвъртък, юли 25, 2024

Бедните в САЩ са по-богати от средната класа на Европа

Date:

Сподели новината.

Наскоро в САЩ излезе изследване на CBS, според което страната е с едно от най-високите нива на бедност сред децата.

Заедно с това според него Щатите са една от най-богатите държави, като в същото време съществува голямо неравенство в разпределението на благата между гражданите й. На базата на няколко различни изследвания авторът Райън МакМейкън твърди, че всъщност нещата реално не са точно така и че бедните в САЩ все още са по-богати от голяма част от средната класа в Европа. Ето и неговото обяснение:

Данните на УНИЦЕФ показват, че Щатите са с по-ниско равнище на бедност сред децата в сравнение с държави като Гърция, Мексико, Латвия и Израел, всички членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Заедно с това рейтингът на държавата е идентичен с този на Турция, Румъния, Исландия и Литва.

МакМейкън обяснява, че голямо значение за тези резултати има методът, по който се изчислява показателят. От УНИЦЕФ определят нивото на бедност като процент от средния национален доход на домакинство. На базата на този признак всички семейства, които живеят с доход под 60% от средния за страната, се считат за бедни.

Авторът посочва, че уловката е именно размерът на дохода, както и това какви разходи могат да се покрият с него. И тъкмо тук трябва да се отбележи, че средният размер на средствата, с които живеят домакинствата в Щатите, е значително по-висок от този в по-голямата част от Европа.

Това се доказва и от статистиката на ОИСР за нивото на средния доход на семействата, изчислен в долари. В резултатите от нея се има предвид покупателната способност на населението в отделните държави, както и разликите в разходите на семейство и валутите на страните.

Според резултатите средното равнище на средствата, с които разполагат домакинствата в САЩ, далеч изпреварва това във Великобритания, Чехия, Израел, Полша, Португалия, Испания, Германия и много други. По-добри резултати показват единствено Люксембург, Норвегия и Швейцария.

Обратно на резултатите за нивото на бедност, те доказват, че човек с доход от 60 на сто от средния в САЩ отново разполага с повече средства, отколкото средната класа в Чили, Чехия, Гърция, Унгария, Португалия и много други държави. Резултатите на Щатите са много близки до тези на Италия, Япония, Испания и Великобритания.

Освен това е необходимо да се отбележи, че в случая се гледа средният доход на домакинствата, а не размерът на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението. Според автора на изследването по този начин се изкривяват резултатите за малкото на брой, но супербогати семейства. По този начин независимо от високото ниво на бедността в САЩ все пак бедните хора там разполагат с приблизително същите средства, като тези на семействата от средната класа в много други страни, включително и във Великобритания и в Япония.

“Така че, да, Щатите имат много по-високо ниво на бедност от много страни, но стандартът на живот на хората на линията на бедност там е по-висок, отколкото този във Великобритания, Испания, Италия, Франция, Япония, Нова Зеландия и други”, допълва МакМейкън

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Общинските съветници от ПП СЕК подкрепиха създаването на „Фонд за развитие на Летище Бургас“

Очаквано, общинските съветници от Средна Европейска Класа категорично подкрепиха...

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...