четвъртък, март 28, 2024

Най-високо разположените столици в света

Date:

Сподели новината.

 

Не всички обичат да са на високо, в планината, а и човешкият организъм трябва да е добре подготвен да издържи разредения въздух и повишеното налягане. Да не говорим за височинна болест.

Но все пак, мнозина са почитателите на катеренето и височините.

Вижте 10 столици, които са най-високо разположените в света.

10. Найроби, Кения – 1795 метра

 

Пътуванията до Кения най-често са предпочитани от почитатели на дивата природа или за сафари. Имайте предвид, че тук съществува повишена заплаха от терористични атаки.

9. Техеран, Иран – 900-1830 метра

 

Иран е вече по-отворен за чужди туристи, а и в Техеран има много какво да се види – музеи, галерии и невероятна архитектура, като например кулата Азади или палата Голестан.

8. Мексико Сити, Мексико – 2240 метра

 

Най-населеният град извън Азия е пъстър метрополис с много прекрасни места за разходка, булеварди, палмови дървета, вкусна улична храна и забавни улични музиканти, красива архитектура – както нова, така и по-стара, музеи, църкви.

7. Сана, Йемен – 2250 метра

 

Пътуванията до Йемен обаче не са никак препоръчителни.

6. Асмана, Еритрея – 2325 метра

 

Проектиран от италинаски архитекти в последните години на управлението на Мусолини и манията му да доминира в Африка, градът е смесица от италианска и местна архитектура . Въпреки това обаче британското външно министерство предупреждава да се избягват всякакви посещения там заради конфликт с Етиопия.

5. Адис Абеба, Етиопия – 2355 метра

 

Тримилионната столица на Етиопия е разположена на високи хълмове, считана за относително спокоен град. Тук може да се порадвате на хубава храна и да се изненадате, но градът може да се похвали като съвременна джаз дестинация.

4. Богота, Колумбия – 2625 метра

 

Да, Колумбия не е най-безопасното място на света, и не се препоръчва да се разхождате сами в Стария град в Богота през нощта, но все пак тук има много какво да се види.

3. Тхимху, Бутан – 2648 метра

 

Бутан е сред най-магичните места на земята – невероятна природа, приветливи местни хора, най-бедната, но и най-щастлива нация на света.

2. Кито, Еквадор – 2850 метра

 

Кито е предпочитана дестинация за туристите, които предпочитат по-евтино преживяване и искат да видят Андите. Сред основните забележителности в Еквадор е и Алеята на вулканите, на няколко часа път от столицата, подходяща за 2-дневна екскурзия и катерене.

1. Ла Пас/Сукре, Боливия – 3640/2750 метра

 

Официалната столица на Боливия е Сукре, която се намира на височина от 2750 метра над морското равнище. Но седалището на правителството е в Ла Пас, един от най-високо разположените градове в света – на цели 3640 метра надморска височина.

Да, казват, че местните дъвчат кока, за да преодоляват ефектите от височината. Много туристи могат да пробват на място. Разрешено е.

И като бонус:

Най-високо разположеното населено място в света е Ла Ринконада, в Перу, в Андите – на цели 5100 метра.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Голяма групировка отваря хотели в Несебър и Обзор

Aмepиĸaнcĸaтa ĸoмпaния, yпpaвлявaщa вepиги oт xoтeли oт виcш ĸлac...

“Златен” ремонт в центъра на Царево(видео)

В Царево започва ремонт на малка отсечка в централната...

11 500 лева за четири дни във Велинград

Със средно 30 на сто по-скъпи са офертите за...

Уникални цени за лифтовете в Банско

Банско запазва миналогодишните цени на сезонните карти за лифтовете...