петък, март 29, 2024

Най-богатите футболни клубове в света за 2017-а

Date:

Сподели новината.

Поредното издание на класацията на Deloitte изведе начело в класацията за най-богатите футболни отбори за сезон 2015/2016 “Манчестър Юнайтед”. “Червените дяволи” отчитат приходи от 689 млн. евро при 519.5 млн. евро година по-рано. Футболният отбор от Манчестър си е осигурил по-високите приходи от телевизионни права, както и от спонсорските сделки с компании като Adidas и Chevrolet. Клубът си възвръща челната позиция в подреждането след сезон 2003/2004 година, когато бе отново лидер.

“Манчестър Юнайтед” е най-успешния клуб в английския футбол със спечелените рекордни 20 титли и 11 купи на Футболната асоциация, което също е рекорд, както и четири Купи на лигата. Клубът също е спечелил три Купи на европейските шампиони и два пъти е бил Световен клубен шампион: през 1999 г. и 2009-а. “Манчестър Юнайтед” е най-широко подкрепяния футболен отбор в света и един от най-богатите. Феновете на английския отбор са около 659 милиона. След като се появява на Лондонската фондова борса през 1991 г., клубът е закупен от Малкълм Глейзър през май 2005-а, сделката е оценена на почти 800 милиона британски лири. Освен това  “Манчестър Юнайтед” е първият отбор в света, който е бил оценен на повече от 3 милиарда долара (3.3 милиарда), по изчисленията на списание “Форбс”.

Втората позиция е за ФК “Барселона”, който пък изпреварва “Реал” от Мадрид само със 100 000 евро. “Каталунците” имат приходи от 620.1 млн. евро, докато при “Белият балет” те са 620 млн. евро.

В топ 5 се подреждат още “Байерн” от Мюнхен и “Манчестър Сити” с приходи съответно от по 592 и 524.9 млн. евро. Челната десетка се допълва от френския “Пари Сен Жермен”, английските “Арсенал”, “Челси” и “Ливърпул”, както и италианския шампион “Ювентус” (с 341.1 млн. евро).

В класацията на Deloitte общо 16 клуба отчитат приходи от по над 200 млн. евро. От 11-а до 16-а позиция се подреждат “Борусия” – Дортмунд, “Тотнъм”, “Атлетико” – Мадрид,” Шалке”  и италианските “Рома” и “Милан”.

В Топ 20 се вместват още руския “Зенит”, английските “Уест Хям” и “Лестър” (спечелил изненадващо шампионската титла през изминалата година), както и “Интер” (Милано).

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...