петък, март 29, 2024

Можеше ли Черноморец да бъде като Лудогорец? Можеше!

Date:

Сподели новината.

В момента Черноморец е на болнично легло и е нещо като пациент на изкустевно дишане. АД-то е пред фалит, като клубът е затънал в дългове и загуби.

Мнозина се питат, защо се стигна до това положение, след като за последните 7  години в него бяха налети над 70 милиона лева. Имаше периоди, през които бюджетът стигаше до 16 милиона лева на сезон. И след всичко това се стигна до позорно изпадане вече в Б група и угрозата клубът дори да бъде заличен юридически.

В същото време за по-малко от 4 години един тим от Разград се наложи като хегемон в Българи и дори проби до групите на Шампионската лига. Справката показва, че Лудогорец е спечелил близо 40 милиона лева за последните две години, само от евротурнирите. Защо в Бургас това не се случи, при положение, че босът на клуба Митко Събев осигуряваше достатъчно ресурси до преди две години.

Ключов период за този резултат е времето, през което в клуба властваше Красимир Балъков. На него му бяха делегирани огромни права да действа по свое усмотрение и да управлява Черноморец, както реши. За две години бяха изхарчени над 34 милиона лева, без сериозен ефект обаче. Точно тогава беше шансът бургаският тим да се наложи, първо в родното първенство и второ да търси пробив в Европа. Тогава беше генериран голям обществен импулс, като следствие и на много сериозната медийна кампания. Цяла България говореше за проекта Черноморец и дори и националните медии постоянно бълваха информация за ставащото в Бургас. Това беше шанс да се привлекат и по-сериозни футболисти, да се изгради действащ отбор с перспектива, който да започне да връща инвестициите. Да се привлекат и допълнителни спонсори и партньори. Да се пробие в Европа и да се ползват сладките фондове поне на Лига Европа. Да се развие реален спортен маркетинг.- По това време и стадион Черноморец започна да се пълни, имаше една солидна посещаемост. Балъков разполагаше с цялото обществено доверие и отлични финансови ресурси. Той обаче пропиля този шанс. Но нека не бъде винен само той. В Бургас имаше достатъчно футболни хора, които виждаха, че селекцията му е калпава, че идваха доста съмнителни футболисти и, че понякога мениджърските игри надделяваха при избора, дори и на титулярен състав. Никой обаче не се реши да критикува, а всички чакаха чудото да се случи. Не се случи. Ръководните органи на АД-то също оставиха Балъков и сие да правят каквото си искат. Представителите на общината в Съвета на директорите също бяха мълчаливи свидетели на ставащото, но само толкова.

Така се харчеха много пари, без да има хоризонт на някаква дори и частична възвращаемост. Митко Събев и Красимир Балъков обявиха на първата си обща пресконференция през 2009 година, че се търси модел, по който клубът да заработва и да формира бюджет от 12-14 милиона евро на година. Добро пожелание, но само на думи. В крайна сметка бившия гениален халф напусна при първите трусове в Петрол-Холдинг, а сега отборът е вече при аматьорите, реално фалирал.

Подобен модел не може да се случи нито при Кирил Домусчиев, нито при Гриша Ганчев. Проектът Лудогорец стана факт именно заради прецизния контрол и внимателните харчове за точните футболисти. И там имаше разочарования като Луму, например, но те по-скоро бяха изключения, които потвърждават правилото. Никога обаче не се допускаха такива харчове, като в Черноморец, достойни за времената на Древния Рим. Сега Лудогорец се превърна в един печеливш проекти, а Черноморец е горещ картоф, който никой не иска да захапе. А Бургас можеше да има подобни успехи, при малко повече контрол и професионален подход. Да, ама не. Тук не се получи дори и модел като Литекс, чийто ръководители се отказаха от големите цели, но създадоха печеливша футболна академия.

Сега в Бургас думата футбол е нарицателно на грабеж  и тотален срив. А, нещата можеха да бъдат съвсем различни. Да не говорим за глупостта да бъде заличен Нефтохомик от футболната карта, да бъдат сменени стадионите, да се стигне до фаталния апорт на спортен комплекс Черноморец и т.н. Бургаският футбол бе обърнат с краката нагоре и по гръб. Поза, която е повече от показателна…..

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Станимир Стоилов не спира да пълни касата на Левски

Станимир Стоилов вече не е на "Герена", но благодарение...

НАП запорира сметката на “Локомотив” (Пловдив)

Националната агенция за приходите (НАП) е наложила запор на банковата сметка...

Играч от Русе разсипа съдията срещу Левски

Опитният нападател на Дунав Мирослав Будинов беше много ядосан...

Голям успех на родното карате в Япония

На 17-18-ти и 19-ти Ноември 2023г. в Токио-Япония се...