четвъртък, март 28, 2024

Едно от най-огромните свлачища в света се разминава без жертви

Date:

Сподели новината.

10 април 2013 г. Гигантска маса от пръст и камъни се откъсва и се разбива в огромната яма, създадена от добива на мед в Bingham Canyon Mine в Юта, САЩ. Приблизително 65 до 70 милиона кубически метра отломки се спускат надолу по стените на мината, като скоростта им достига до 160 км в час. Свличането е толкова голямо, че разклаща земята, а трусовете са регистрирани от апаратура, отчитаща земетресения. Интензивността им, записана от инструментите, е измерена на 2.5 по скалата на Рихтер. Инцидентът е най-голямото свлачище, което не е от вулканичен произход, в съвременната история на Северна Америка и се случва в най-големите създадени от човека земни разкопки в света. В Bingham Canyon Mineе се добива мед от 1906 г., като мината доставя 25% от всичката мед, която се използва в Съединените щати, пише profit.bg.

Повече от век минна дейност води до формирането на огромен кратер, който е дълбок 970 метра и с ширина около 4 километра. Дупката е толкова впечатляваща, че е определена за национална историческа забележителност през 1966 г. Когато мината се разраства и дупката става по-дълбоко и по-широка, работниците започват да поставят под въпрос стабилността на склоновете на ямата. Така че те инсталират най-новата технология за наблюдение, която включва специални сензори.

Именно благодарение на тези системи за мониторинг, както и на сеизмичната мрежа, управлявана от Университета на Юта, свлачището в мината е едно от най-добре документираните в историята. В началото на 2013 г. операторите на мината отчитат признаци на нарастваща нестабилност на североизточната й стена. Сутринта преди свлачището движението е толкова силно, че районът е евакуиран.

Първото свлачище е регистрирато в 7 часа, а следващото – около  1.5 часа по-късно. Всяко от тях продължава 90 секунди. Общо около 65 милиона кубични метра маса се спуска по склона – тя е достатъчна за покриването на територията на Central Park в Ню Йорк с 20 метра отломки. Интересното е, че свлачището задейства шестнадесет малки земетресения. Въпреки че загубата на оборудване е неизбежна,с помощта на системата за ранно предупреждение целият инцидент се разминава без загуба на човешки живот.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ООН преброи над 123 000 разселени в ивицата Газа

Повече от 123 000 души са разселени в ивицата...

“Златен” ремонт в центъра на Царево(видео)

В Царево започва ремонт на малка отсечка в централната...

Рамзан Кадиров призова мюсюлманите на свещена война срещу Европа

Всички мюсюлмани да се вдигнат на оръжие срещу европейските...

Слънцето изригна брутално

Професионалният фотограф Мигел Кларо успя да заснеме уникално слънчево...