четвъртък, април 25, 2024

Новият президент на Зимбабве положи клетва

Date:

Сподели новината.

Емерсън Мнангагуа положи клетва като президент на Зимбабве по време на церемония на препълнен стадион в столицата Хараре, пише BBC.
Още в сряда стана ясно, че Мнангагуа, който беше заместник на сваления държавен глава Робърт Мугабе, ще бъде новият президент на Зимбабве. Именно в сряда уволненият вицепрезидент се завърна в страната, от която избяга в Южна Африка, когато беше уволнен от Мугабе. Това доведе до политическа криза, в която армията пое властта в страната, а впоследствие 93-годишният автократ Мугабе подаде оставка във вторник.
Още на 15 ноември BBC писа, че действията на военните в Зимбабве може да са с цел сваляне на Мугабе от поста и замяната му с уволнения му заместник. Причина за недоволството на армията стана фактът, че отстраняването на Мнангагуа от поста му превърна съпругата на Мугабе – Грейс, в неговия най-вероятен наследник на поста.
Мугабе, който 37 години управлява Зимбабве с желязна ръка, най-накрая се огъна на народния и политически натиск, часове след като парламентът започна процедура за неговия импийчмънт.
Опозицията в Зимбабве призовава Мнангагуа да сложи край на „културата на корупция”. Същевременно обаче, въпреки че Мнангагуа беше уволнен от Мугабе, новият президент продължава да бъде свързван от мнозина с някои от най-големите зверства, извършени по време на управлението на партия Zanu-PF, откакто страната през 1980 г. получи независимост от Великобритания.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...