вторник, април 23, 2024

През 2018 г. държавата няма да строи със заеми и гаранции

Date:

Сподели новината.

През 2018 г. няма да бъдат взимани заеми и няма да се дават държавни гаранции за изграждане на нови инвестиционни проекти. Правителството е взело това решение, което ще бъде заложено в Закона за държавния бюджет за следващата година.

В мотивите към решението е записано, че това ще осигури последователност при прилагането на мерките за подобряване на бюджетната позиция на фона на продължаващата фискална консолидация и ще помогне за спазване на фискалните цели, предвидени в Средносрочната бюджетна прогноза за 2018 – 2020 г.

По реда на Наредбата за условията, на които трябва да отговарят инвестиционните проекти, финансирани с държавни заеми, и проектите, кандидатстващи за финансиране с държавна гаранция, и за реда за тяхното разглеждане не се разглеждат проекти, за одобрението на които има предвиден друг специален ред в закон или в нормативен акт на Министерския съвет, където са регламентирани особеностите за тяхната реализация, независимо че за финансирането им се планира ползването на заемен ресурс и/или издаването на държавна гаранция.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

ЦИК рапортува на президента: Ще се справим с избори 2 в 1

Президентът Румен Радев проведе среща с представители на ЦИК,...

НС гласува и проект на решение за гарантиране на финансовата стабилност

Народното събрание включи в дневния си ред и гласуването...

Министри отказват пост в служебния кабинет на Главчев

Министрите в оставка в правителството на акад. Николай Денков...