петък, април 19, 2024

Държавата е одобрила по-голямо увеличение в разходите на Здравната каса

Date:

Сподели новината.

Може би за първи път се прави такъв сериозен жест от страна на държавата, защото имам предварителни уверения, че ще има увеличение на бюджета на НЗОК. Това каза министърът на здравеопазването Николай Петров по време на дискусия „Бизнесът и правителството в един отбор“, организирана от Български форум на бизнес лидерите. По неговите думи жестът „говори за доверие в аванс относно разходването на средствата“.

По-рано днес Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) си гласува бюджет, който е с 407 млн. лв. по-голям от миналогодишния. Той ще бъде представен на Министерството на финансите, което ще реши дали да го заложи в този размер за обществено обсъждане. От думите на Петров става ясно, че увеличението е одобрено от финансовия министър Владислав Горанов.

Предишни години финансовото министерство винаги е ревизирало надолу предложенията на Касата. С бюджета за 2017 г. МФ одобри увеличение с малко под 250 млн. лв.

Министър Петров представи  проектопромените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, като ги подраздели в три направления. Първото е да се гарантира, че въпреки реекспорта няма да има липсващи медикаменти на нашия пазар. На второ място е облекчаването на административната тежест при осъществяване на клинични проучвания. Третата промяна е свързана с въвеждането на т. нар. „състрадателна употреба“ на медикаменти.

От думите на министъра стана ясно, че промените са предварително обсъдени с бизнеса.

Министърът коментира, че справки от последните години показват увеличение на издадени болнични листове, което поражда известно съмнение и със сигурност се отразява негативно на бизнеса.

„Правителството има ангажимент да се извърши реформа и в издаването на документи за продължителна нетрудоспособност и различни степени на инвалидизация“, отчете още проф. Петров.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ЦИК рапортува на президента: Ще се справим с избори 2 в 1

Президентът Румен Радев проведе среща с представители на ЦИК,...

НС гласува и проект на решение за гарантиране на финансовата стабилност

Народното събрание включи в дневния си ред и гласуването...

Министри отказват пост в служебния кабинет на Главчев

Министрите в оставка в правителството на акад. Николай Денков...

Общинските съветници от ПП СЕК подкрепиха създаването на „Фонд за развитие на Летище Бургас“

Очаквано, общинските съветници от Средна Европейска Класа категорично подкрепиха...