петък, март 29, 2024

Заседанието на Съвета по сигурност се провали, Радев свиква ново

Date:

Сподели новината.

Въпреки че заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), свързано със законодателните мерки против корупцията продължи близо три часа, в крайна сметка то може да бъде определено като провал. Причината е, че някои от членовете го напуснаха преди да приключи официално и нямаше как да се излезе със становище заради липса на кворум.

Президентът румен Радев обяви, че насрочва ново заседание по същата тема на 17 октомври от 13.00 ч.

„Днес се проведе заседание на КСНС. Бяха изслушани доклади на ръководителите на ключови институции. Започнаха задълбочени дебати, които не продължиха заради отсъствието и напускането на част от членовете в Съвета заради международни ангажименти, въпреки че предварително бяха потвърдили участие. Това доведе до загуба на кворум. Прекратих заседанието на КСНС и насрочих заседание на същата тема на 17 октомври от 13.00 часа“, обясни Радев на брифинг след заседанието днес.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова управляващите са бойкотирали заседанието на Съвета умишлено, което е „знак за несъстоятелността на управляващите и политическата класа да излъчи такъв закон и такъв орган, който да се пребори с корупцията“. „Не може толкова хора от управляващите да не присъстват, макар и да имат причини“, добави тя.

Срещата продължи около 3 часа, като на нея присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, правосъдният министър Цецка Цачева, главният прокурор Сотир Цацаров, зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов, председателят на НС Димитър Главчев, заместникът му Явор Нотев, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, лидерът на БСП Корнелия Нинова, финансовият министър Владислав Горанов и вътрешният министър Валентин Радев, председателя на ВОЛЯ Веселин Марешки.

От заседанието на КСНС по-рано си тръгнаха зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов, финансовият министър Владислав Горанов и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. На излизане Цветанов обясни, че причината за по-ранното напускане е среща в Брюксел. Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки също си тръгна преди края на заседанието. Пред журналисти той обясни, че мнението му е, че в момента е свидетел на безпрецедентен и безплоден, ялов опит за създаване, от корумпираната политическа класа, на нов орган, с който да имитират противокорупционна дейност.

„За това нашето становище, като същото становище беше изказано и от Лозан Панов, че е абсолютно безсмислено създаването на нов орган, създаден от същите тези хора, които преди това са създали БОРКОР, КОНПИ, ДАНС и прокуратурата, и в момента казват, че тези институции работят много слабо. Обединихме се около това с г-н Панов, че няма логика следващият орган, който ще създадат тези хора, заради, които България е най-корумпираната в Европа, да започне да работи“, заяви Марешки и подчерта, че от ВОЛЯ ще гласуват против и по двата законопроекта – на ГЕРБ и БСП.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

МФ публикува за обществено обсъждане Закона за въвеждане на еврото

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон...

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...

Денков: Споразумението не е съгласувано с ПП-ДБ

Споразумението не е съгласувано с ПП-ДБ, каза Николай Денков...

Новото правителство май се отлага!

Гласуването на новото правителство май ще се отложи за...