четвъртък, март 28, 2024

Защо Каталуния иска независимост от Испания

Date:

Сподели новината.

На 9 ноември 2014 г. испанската автономна област Каталуния проведе референдум с два въпроса: 1. Искате ли Каталуния да стане държава? 2. В случай на утвърдителен отговор, искате ли тази държава да стане независима?

Тогава 80.8% от гласувалите заявиха, че искат Каталуния да бъде независима държава. На 1 октомври в областта беше проведен втори референдум за независимост, на който 90% от гласувалите се обявиха за независима Каталуния. Защо обаче каталунското население толкова категорично иска регионът да се отцепи от Испания и да стане независима държава?

Историята на Каталуния

Каталуния е била независим регион в Пиренейския полуостров – съвременна Испания и Португалия. Този регион е имал собствен език, закони и митници.

През 1150, сватбата на Петронила Арагонска, кралицата на Арагон, и Рамон Беренгер IV, граф на Барселона, създава династия, чийто наследник наследил всички територии, свързани с Арагон и Каталуния. Това продължило до царуването на крал Филип V. Войната за испанското наследство (1701-1714 г.) довела до падането на Валенсия през 1707 г., на Каталуния през 1714 г. и накрая на островите през 1715 г. В резултат се родила съвременна Испания.

Следващите царе се опитали да наложат испанския език и закони на Каталуния, но местното население отхвърлило опитите им през 1931 г. и възстановило Палау де ла Хенералитат (националното каталунско правителство).

Генералисимус Франсиско Франко обаче имал стремеж да изкорени каталунския сепаратизъм и с победата си в битката при Ебро през 1938 г. поема контрола над региона, убивайки 3500 души и изпращайки много повече в изгнание.

Регионът получи определена степен на автономия отново през 1977 г., когато в Испания отново се връща демократичният ред.

Призивите за пълна независимост на Каталуния непрекъснато нарастват до юли 2010 г., когато Конституционният съд в Мадрид отмени част от автономния ѝ статут от 2006 г., заявявайки, че няма правно основание за признаване на Каталуния като нация в рамките на Испания.

Икономическата криза в Испания спомогна за увеличаване на призивите за каталунска независимост, тъй като богатият регион със столица Барселона е смятан за патерица на по-бедната останала част от Испания.

Политиката на региона

Консервативната Народна партия на испанския премиер Мариано Рахой е едва петата по големина партия в Каталуния и силно се противопоставя на всякакви стъпки за независимост на региона.

Президентът на Каталуния Карлес Пучдемон е подкрепен от коалиция на каталуски националистически сили от консервативната Демократична конвергенция на Каталуния (CDC) и лявата Републиканската левица в Каталуния (ERC), които заедно с радикалната лява партия Популярна кандидатура за единство (CUP), имат мнозинство в регионалния парламент.

През септември 2017 г. това мнозинство одобри провеждането на обвързващ референдум за независимостта на Каталуния, но испанският Конституционен съд суспендира процеса.

Каталунските власти обаче решиха да проведат вота, което доведе до насилие в и около изборните секции, като испанските сили за сигурност изземаха урни и опитваха да прекратят гласуването. Накрая обаче каталунските власти обявиха, че при преброени 2.26 млн. бюлетини 90% от гласувалите искат независимост.

Пучдемон коментира, че резултатът дава право за представяне на едностранна декларация на независимост. Той обаче добави, че би предпочел да договори с правителството в Мадрид условията за отделяне на Каталуния от Испания.

Как икономиката на Каталуния влияе по темата

Регионът на Каталуния отдавна е индустриалната сърцевина на Испания – отначало чрез силното си морско присъствие и търговия с текстилни стоки, но отскоро и чрез компании за финансови и високотехнологични услуги.

Каталуния е един от най-богатите региони на Испания – той допринася за 19% от испанския брутен вътрешен продукт (БВП), като този процент се равнява на този от региона на Мадрид. Мадрид обаче има по-висок БВП на глава от населението, като това важи и за регионите на Баска и Навара.

Следователно евентуално отцепване на Каталуния ще струва на Испания почти 20% от икономическата ѝ продукция и ще доведе до скандал как Каталуния ще върне 52.5 млрд. евро дълг, които дължи на испанската централна администрация.

Ако Каталуния се отдели, тя ще има БВП в размер на 314 млрд. долара (268 447 235 евро), сочат изчисления на Организация за икономическо сътрудничество и развитие (OECD). Това би била 34-ата по големина икономика в света.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...