четвъртък, април 25, 2024

Четири сценария за кризата между САЩ и Северна Корея

Date:

Сподели новината.

Институтът „Иван Хаджийски“ изготви своя редовен анализ за сценариите, които се очертават около динамичните международни събития. Една от темите, разгледана в доклада, е свързана с напрегнатите отношения между САЩ и Северна Корея и сценариите, които могат да се развият за в бъдеще.

Първият е военен сблъсък. Всички се надяват, поне на думи, да бъде избегнат, при все това хипотези и сценарии не липсват. А вероятно и подготовка. Предполагаемото вероятно начало е превантивен удар на САЩ върху корейски военни бази. Краят – навлизане на китайски войски в опустошената страна.

Вторият предполага регулиране на проблема чрез отстъпки и отразява най-вече китайската позиция, но и близката до нея руска гледна точка: само дипломатически действия и обезателна двустранна деескалация.

Третият визира усилие за „задушаване със санкции“ на севернокорейския режим, за което САЩ вече предприемат необходимите стъпки (“maximum pressure” campaign) и за което се радват на сравнително широка международна подкрепа. Този път може да бъде продължен, но с риск притискането на Пхенян до стената да провокира „човека-ракета”.

Четвъртият сценарий е „замразяване“, запазване на спокойствието, въпреки напрежението, очакване на приливи от нови провокации и отливи на относително затишие, без всичко да изглежда като продължаваща ескалация. Очевидно може да бъде сигурен само „до време”.

Въпреки необикновено радикалните изявления, поле за маневриране има. Два примера. Заплахите от севернокорейска страна, че предстои удар върху Гуам, бяха ревизирани и дефакто оттеглени. А крайно рискованият ход с твърдението, че САЩ вече са стартирали войната, получи американско опровержение, което показа, че все пак Вашингтон все още не е готов да отиде докрай. Наскоро научихме също, че Вашингтон има и канал за пряка връзка с Пхенян.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...