петък, март 29, 2024

Казахстан се отказва от кирилицата

Date:

Сподели новината.

Казахстан се отказва от кирилицата. Президентът Нурсултан Назарбаев е наредил правителството да подготви преобразуване на казахската азбука от кирилица на латиница, съобщи Интерфакс, цитирана от Дирббг. Самата реформа ще влезе в сила след не по-малко от 2 години.

“Ще започнем подготвителна работа. Правителството трябва да състави график за преминаване на казахския език към латиница”, се казва в авторска статия на президента във вестник “Егемен Казахстан” (Независим Казахстан).

“До края на 2017 година след консултации с учени и представители на обществеността трябва да бъде разработен единен стандарт на новата казахска азбука и писменост на латиница”, подчертава държавният глава.

“От 2018 г. трябва да се подготвят специалисти за обучение по новата азбука и да се издадат гимназиални учебници. В близките две години трябва да се проведат организационните и методическите работи”, добавя президентът.

Назарбаев уверява, че на първо време редом с латиницата ще се използва и кирилица.

76-годишният президент шести мандат (несменяем от 1991 година) и по-рано е подемал зрелищни реформи. През 1997-а столицата на страната е преместена от Алмати в град Акмола, преименуван за целта в Астана.

На дневен ред е преименуването на Астана, а преди 2 години Назарбаев беше предложил да се смени и името на държавата, така че да не съдържа окончанието “стан”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...