петък, март 29, 2024

“Китайският Facebook” скоро ще струва повече от американския

Date:

Сподели новината.

Китайският вариант на Facebook скоро ще изпревари оригинала.

Акциите на технологичния гигант Tencent, който притежава социална мрежа и популярни видео игри, почти са удвоили стойността си през последната година, увеличавайки пазарната стойност на компанията близо до тази на Facebook, която е 520 млрд. долара.

Стойността на Tencent след края на борсовата сесия в Хонконг в сряда е около 470 млрд. долара, съобщава CNN Money.

Facebook управлява най-популярната в света социална мрежа, с над 2 млрд. потребители по целия свят. Тя притежава и две големи платформи за споделяне на снимки и за чат – Instagram и WhatsApp.

Tencent също има социална мрежа – WeChat, която е много популярна в Китай и има почти 1 милиард потребители, предимно в страната. И тъй като в Китай официално е забранен достъпа до Facebook и Twitter, то WeChat е на водещо място в страната с най-голямо население в света.

Но не само социалната мрежа привлича интереса на инвеститорите към Tencent. Компанията развива и други интересни технологични направления, като игри за смартфони, мобилни разплащания и услуга за стрийминг на музика. Всичко това помага за ръста на приходите й през годината.

В сряда компанията отчете почти 70% ръст на печалбата за последното тримесечие в сравнение със същия период на предходната година.

Tencent инвестира също и в други технологични компании по света. Освен че налива пари в стартъпи в Азия, тя има 5% дял в компанията за електрически автомобили Tesla на Илон Мъск и купи 12% от Snap, собственик на приложението SnapChat.

Финансовите анализатори предричат сериозен растеж за Tencent.

Според някои от тях китайският технологичен гигант ще премине скоро пазарна стойност от 500 млрд. долара, доближавайки се до друг американски технологичен лидер – Amazon, чиято капитализация е 550 млрд. долара.

Но все още й остава дълъг път, преди да се доближи до лидерите Apple с капитализация 880 млрд. долара и собственикът на Google – Alphabet с капитализация от $720 млрд.

Tencent успя да премине бариерата от 300 млрд. долара само преди 6 месеца.

Но тя не е единственият китайски технологичен гигант, който доближава нивото от 500 млрд. долара. Компанията за онлайн търговия Alibaba, която често е сравнявана с Amazon, скоро достигна стойност от 465 млрд. долара. И нейните акции са поскъпнали двойно за година.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Видиш ли този камион, ще замечтаеш да станеш ТИР-аджия!

Камионът, който виждате на тези снимки, съществува в един...

Лаптопи втора употреба – масово предпочитани в България

Без съмнение инвестицията в лаптоп е отлична покупка. Лаптопите...

Много важно! Какви са правата ни при проверка с дрегер

Имаме повод за празнуване или решаваме да се позабавляваме...

Атмосферата на Земята бе достигната от междузвезден болид

Посетител на нашата Слънчева система стана предмет на силен...