четвъртък, март 28, 2024

Бум на круизния туризъм у нас до 10 години

Date:

Сподели новината.

Повече от двоен ръст на круизните туристи у нас в следващите 10 години – това предвиждат експерти от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Ако през 2014 г. у нас са били регистрирани общо 37 419 круизни туристи, то през 2020 г. се очаква тяхната бройка да достигне 50 хиляди, а през 2027 г. – над 86 хиляди души.

Такава е прогнозата, заложена в Интегрираната транспортна стратегия на България до 2030 година, съобщава БГНЕС. Документът вече е приет на заседанието на правителството.

Авторите на стратегията отбелязват, че круизният пазар се развива бързо в световен мащаб, където бележи среден ръст от 6.5%.{josociallocker}

„Развитието на българските пристанища като круизни дестинации не зависи единствено от самите тях. То зависи особено от увеличаването на атрактивността на Черноморския регион като цяло, който има потенциал за развитие. Пазарът е изключително чувствителен на социални и политически размирици или други негативни публични прояви в региона”, отбелязват авторите на стратегията.

В рамките на Интегрираната транспортна стратегия се предвижда ръст и на броя на пътуващите със самолет пътници от и до България.

Статистиката сочи, че през 2014 г. родните летища са поели над 7.5 млн. пътници. Според прогнозите в следващите десет години техният брой ще достигне около 10.5 млн.

Любопитно е, че въпреки демографския срив в страната, очакванията са, че през 2034 г. българските летища ще обслужат поне 12 млн. пасажери.{/josociallocker}

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...