събота, април 20, 2024

Здравният министър подаде оставка

Date:

Сподели новината.

Министърът на здравеопазването Николай Петров подаде оставка. Оставката беше приета от министър-председателя Бойко Борисов.

Оставката идва след разследване на БиТиВи как се печелят обществени поръчки от близки на здравния министър. Става въпрос за поръчка в нарушение на ЗОП, спечелена от мъжа, с когото дъщерята на министъра живее на семейни начала.

Поръчката е за доставката на ортопедични консумативи за ВМА и то във времето, когато Петров е начело на лечебното заведение. Одитът е поискан от служебния военен министър Стефан Янев и е възложен на Сметната палата.

Именно този одит показа нарушенията във ВМА, допуснати от Николай Петров. Военният министър Красимир Каракачанов днес бе лаконичен. Оставката не била подадена по време на днешното заседание, стана ясно от коментара му. Така е решил, така е постъпил, бе коментарът му.

По-рано тази сутрин пред Нова тв финансовият министър Владислав Горанов сподели, че вярва на Петров. Кабинетът щял да провери отново резултатите от одита и до две седмици щяло да се вземе решение за оставката на министъра на здравеопазването. Петров обаче не дочака този срок.

Правосъдният министър Цецка Цачева също запази мълчание за оставката на колегата си.

 

Премиерът седна на мястото си, начело на заседанието, но креслото се оказа малко. Борисов стана и веднага си намери удобен стол, констатирайки пред министрите, че някой му е сменил стола. Моят е по-висок, обясни той, приемайки на шега “извънредната ” ситуация. Днес кабинетът трябва да разгледа и бюджета за следващата година, както и да одобри план за борба с тероризма.

 

Още от времето на правителството на “Тройната коалиция” през мандата се смениха двама министри – проф. Радослав Гайдарски, изкара на този пост близо 3 години, заместен само за година от д-р Евгений Желев.

Правителството на Бойко Борисов обаче чупи напълно рекорда и то за непълния си, 3,5 годишен, когато се смениха цели 4 здравни министри: д-р Божидар Нанев, последван от проф. Ана-Мария, която пък е сменена от д-р Стефан КОНСТАНТИНОВ, който пък като подаде оставка беше заместен от юристката и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Второто правителство на Бойко Борисов е белязано от постоянство – доктор Петър Москов оглавява министерството, въпреки почти постоянните скандали, които предизвиква. Предвид обаче на краткия мандат на самото правителство, трудно може да се каже, че един здравен министър се е задържал дълго време на поста си.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...